Obama ziet af van ontmoeting met Dalai Lama

De Amerikaanse president Barack Obama ziet af van een ontmoeting deze week met de Dalai Lama, in een kennelijke poging China gunstig te stemmen. De Tibetaanse geestelijk leider brengt deze week een bezoek aan Washington, maar het is voor het eerst sinds 1991 dat hij bij die gelegenheid niet wordt ontvangen door de president.
Medewerkers van de Dalai Lama en diverse actiegroepen hebben verontwaardigd gereageerd. Ze beschuldigen Obama van een politiek van 'appeasement', nu het economisch gewicht van China steeds groter wordt. De Tibetanen hebben zich fel verzet tegen uitstel van een ontmoeting met Obama, omdat ze vrezen dat kleinere landen nu helemaal gevoelig zullen blijken voor Chinese druk, zo meldt The Daily Telegraph.
The Washington Post meldt dat Amerikaanse diplomaten vorige maand al naar het ballingsoord van de Dalai Lama zijn gegaan om aan te kondigen dat de ontmoeting met Obama zou worden uitgesteld. De Tibetanen kregen te horen dat Washington eerst China zaken belangrijke politiek kwesties (Iran, Noord-Korea) regelen.
Tijdens de verkiezingscampagne pleitte Obama nog voor een heel andere Tibet-politiek. Hij riep zijn voorganger George Bush toen op om de openingsceremonie van de Olympische Spelen te boycotten, uit protest tegen de bloedige onderdrukking van protesten in Tibet. Conservatieven in de VS prijzen Obama juist voor zijn 'realistische' politiek ten opzichte van China (zie de derde link).

Bron(nen):   The Daily Telegraph  Washington Post  Welingelichte Kringen