Afluisteren: Justitie kan eigen opnameappratuur niet bedienen

Afgeluisterde telefoongesprekken tussen advocaten en hun cliënten moeten worden vernietigd. Maar dat gaat telkens mis, waardoor al menige boef op vrije voeten kwam. Onbegrijpelijk tot vandaag. Want NRC Handelsblad onthult dat de Nederlandse overheid simpelweg niet weet hoe gesprekken op de Israelische apparatuur kan worden gewist. Dat wil de leverancier namelijk niet vertellen.
Uit een e-mail van een deskundige van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) blijkt dat de gebruikte techniek „bedrijfsgeheim” is van de Israëlische leverancier van het computersysteem. Om duidelijkheid te krijgen over de technische werking van het systeem laat het KLPD nu een onafhankelijk onderzoek naar het systeem doen, zo meldt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook wordt er overlegd met de leverancier van het systeem – het Israëlische bedrijf Verint – om inzicht te krijgen in de interne werking van het systeem.
Het vernietigen van zogeheten geheimhoudersgesprekken is al jarenlang een onderwerp van felle discussie tussen de advocatuur en het Openbaar Ministerie. De afgelopen jaren is een aantal grote strafzaken stukgelopen omdat getapte gesprekken met advocaten niet gewist waren.

Bron(nen):   NRC Handelsblad