Kansen Balkenende op EU-post stijgen, deel 2

De kans dat Jan Peter Balkenende de eerste EU-president wordt, stijgt, zo meldde Welingelichte Kringen gisteren op gezag van The Times en The Wall Street Journal.
Vandaag maakt ook The Independent gewag van signalen dat het niet goed gaat met de kandidatuur van Tony Blair. Veel lidstaten hebben laten weten dat ze liever geen president willen die een sterk charsima heeft en die omstreden is (dat laatste geldt voor Blair wegens zijn actieve steun aan de Amerikaanse president George Bush en de Irak-oorlog). Deze lidstaten willen een ingetogener kandidaat die ook als bemiddelaar kan optreden tussen de lidstaten.
"Tot de meer aanvaardbare (maar helaas ook ongeïnspireerde) rivalen van Blair behoren de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende en de Fin Paavo Lipponen," aldus The Independent.
Ook The Independent meldt dat de naam van de Britse minister van buitenlandse zaken David Miliband wordt genoemd als eerste EU-minister voor buitenlandse zaken. Miliband zou alleen kans maken als Blair afvalt. Sommige Britse minsters hebben alle speculaties over de toekomst van Miliband gisteren afgedaan als een doorzichtige poging de kandidatuur van Blair te hinderen.

Bron(nen):   The Independent  Welingelichte Kringen