Bedenkingen bij dubbelrol Al Gore

Al Gore spint op bedenkelijke wijze garen bij zijn alarmistische klimaatverhaal. De voormalige Amerikaanse vice-president heeft namelijk grote investeringen gedaan in bedrijven die profiteren van het vermogen aan overheidsgeld dat op zijn aandringen wordt uitgetrokken om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
The New York Times heeft het zakenimperium van Gore ontrafeld en uit de bevindingen blijkt dat er wel enige grond is voor Republikeinse kritiek op de bekendste klimaatactivist ter wereld, tevens Nobelprijswinnaar voor de de Vrede. Hoe harder Gore roept dat de overheid meer moet doen om de klimaatverandering te bestrijden, hoe hoger het rendement op zijn vele investeringen in duurzame technologie.
Een voorbeeld zijn de miljoenen die de investeringsmaatschappij van Gore heeft gestoken in het bedrijf Silver Spring Networks, dat slimme energiemeters ontwikkelt en installeert. Vorige week besloot het Amerikaanse ministerie van energie ruim driemiljard dollar uit te trekken voor slimmere energielevering. Silver Spring zal daar ruimschoots van profiteren.
Critici van Gore zeggen dat de voormalige vice-president op het punt staat 'de eerste koolstofmiljardair ter wereld' te worden. Gore heeft na de verloren presidentsverkiezingen fortuin gemaakt, onder meer met zijn film An Inconvenient Truth, met lezingen en met investeringen in Google en Apple. Hij investeert nu onder meer in zonne-energie, waterloze urinoirs en handel in CO2-rechten.
Zelf zegt Gore dat er niets mis is met zijn dubbelrol van activist en investeerder. Ook zakelijk handelt hij op basis van zijn eigen overtuiging. Ofwel: I put my money where my mouth is.
Binnenkort komt het nieuwe boek van Al Gore uit, onder de titel Our Choice. Zie tweede link.

Bron(nen):   The New York Times  Time