Sarko pakt onafhankelijke rechter aan

President Sarkozy gaat de Franse rechtspraak eens even grondig reorganiseren. Hij wil een einde maken aan het bestaan van de juge d'instruction, de onderzoeksrechter die geheel zelfstandig zijn neus in minder frisse zaakjes steekt en deels als detective, deels als rechter te werk gaat. Deze rechter bestaat al langer dan 200 jaar. 
De president wil een einde maken aan dit zelfstandige optreden en wenst dat rechters slechts in actie komen als ze van hogerhand, van de minister van Justitie, de opdracht tot een onderzoek ontvangen. Verder is er immers ook nog een officier van justitie voor als er instellingen of personen moeten worden aangeklaagd...
Er zijn mensen die deze verandering bijzonder betreuren. 
Frankrijk heeft geen grootse traditie als het gaat om onafhankelijke rechtspraak en de juge d'instruction was hierop een uitzondering. Dus hoe moet dat nou als deze er straks niet meer is? 
De afgelopen jaren zorgde de juge d'instruction er met regelmaat voor dat machtige zakenlieden en bekende politici werden gedaagd voor hun duistere praktijken. Recente voorbeelden hiervan zijn zaken tegen coryfeeën als (oud-minister) Charles Pasqua en (oud-president) Jacques Chirac inzake corruptie. 
Komt naar deze processen kijken, zo schrijft The Times, want nu kan dat nog...

Bron(nen):   The Times