RVD spreekt Koninklijk Huis tegen

Pieter van Vollenhoven is nog altijd lid van het Koninklijk Huis en dat heeft woensdagavond – met dank aan het NOS Journaal – een curieuze situatie opgeleverd: de RVD zag zich genoodzaakt het Koninklijk Huis tegen te spreken.
Van Vollenhoven plaatste woensdag vraagtekens bij de onafhankelijkheid van de commissie-Davids, die onderzoek doet naar de Nederlandse rol in de Irak-oorlog. Daarop liet de RVD weten dat er geen enkele reden is te twijfelen aan de onafhankelijkheid van de commissie-Davids. Het rapport gaat volgens de RVD rechtstreeks naar de Tweede Kamer en premier Balkenende mag het van te voren niet lezen.
Het zal niet veel vaker voorgekomen zijn dat de RVD zich genoodzaakt zag het Koninklijk Huis tegen te spreken. De RVD doet de woordvoering voor zowel het Koninklijk Huis als voor de premier.
De uitspraken van Van Vollenhoven brengen Balkenende in een lastig parket. De premier is verantwoordelijk voor standpunten die leden van het Koninklijk Huis uitdragen, maar dat wordt lastig vol te houden als het Koninklijk Huis openlijk kritiek uit op de premier.
De commissie-Davids is door Balkenende ingesteld. Volgens Van Vollenhoven is alleen bij onderzoeken door zijn eigen Onderzoeksraad voor de Veiligheid en parlementaire enquetecommissies de onafhankelijkheid gewaarborgd.

Bron(nen):   NOS Journaal