Kunnen Duitsers nog vechten?

In de Duitse sector (provincie Kunduz) in Afghanistan gebeurde enkele maanden geleden het volgende. De Taliban bestormden een lokaal politiebureau en beschoten de jongere broer van de gouverneur. De gouverneur belde de Duitsers om hulp, maar die weigerden een helicopter te sturen. De broer bloedde vervolgens dood. Commentaar van gouverneur Mohammed Omar: "Duitsers houden er niet van om er 's nachts op uit te trekken."
Duitse zegslieden weerspreken deze versie van de gebeurtenissen, maar intussen steekt de volgende discussie toch de kop op: is Duitsland wel bereid op volle kracht mee te vechten? 
De Afghanistan-missie is de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat Duitsland ten strijde trekt en de resultaten stroken niet helemaal met 's lands reputatie. Eerder al, in september, meende de Bundeswehr de vijand een gevoelige klap uit te hebben uitgedeeld, maar het tegendeel was het geval; er vielen 142 burgerslachtoffers. 
Aanvankelijk was het bijzonder rustig in de Kunduz-sector, ook wel 'Bad Kunduz' genaamd, maar daar is inmiddels een en ander aan veranderd, waarbij de Duitserrs niet alert hebben gereageerd. Alsof ze dankzij een langdurige afwezigheid op het slagveld de feeling voor de echte strijd een beetje zijn kwijtgeraakt. 
Daar komt nog iets bij. Angela Merkel staat onder druk om de aanwezigheid in Afghanistan af te bouwen; de meerderheid van de Duitse bevolking ziet liever dat alle troepen huiswaarts keren en niet langer in de uitzichtsloze strijd met de Taliban blijven verwikkeld. 
In Afghanistan - ook in Kunduz - is het inmiddels echt Krieg en dat woord maakt minder Duitsers enthousiast dan eerder het geval was.

Bron(nen):   The Wall Street Journal