Krugman: De Grote Spilzucht

Ambtenaren – in ieder geval de ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van financiën – hebben geen haar op hun tanden. Ze hebben de banken met fluwelen handschoenen aangepakt door vorig jaar van hen geen enkele korting te eisen toen de enorme verzekeraar AIG met overheidssteun overeind werd gehouden.
Paul Krugman spreekt in zijn column in The New York Times van De Grote Spilzucht (Squander). Uit een rapport van de inspecteur-generaal van het reddingsfonds blijkt dat de ambtenaren vorig jaar geen serieuze poging hebben gedaan de banken tot concessies te dwingen. Volgens Krugman is dat onbegrijpelijk. Als de overheid AIG failliet had laten gaan, dan hadden de banken enorme verliezen geleden. De overheid was dus in een positie om een bijdrage van de banken af te dwingen.
Het zal wel komen doordat die ambtenaren te veel tijd met de bankiers hebben gespendeerd. Maar de gevolgen zijn dramatisch. Veel Amerikanen zien de reddingsoperatie nu al als één groot geschenk aan de gasten die de problemen hebben veroorzaakt. Dat heeft het draagvlak voor een nieuwe steunoperatie ondergraven, terwijl Krugman voorziet (zie zijn eedere columns op  Weilingelichte Kringen) dat een tweede ronde hard nodig zal zijn.

Bron(nen):   The New York Times