De terroristen zijn onder ons

Het geval van majoor Nidal Malik Hassan die dertien militairen doodschoot in Fort Hood, heeft nog eens laten zien dat homegrown terrorisme ook in de VS een reëel gevaar is. Alles wijst erop dat Hasan van plan was de eerste Amerikaanse zelfmoordterrorist te worden die op Amerikaanse bodem sneuvelt.
In Foreign Policy geeft Peter Bergen een goed geschreven overzicht van alle vormen van homegrown terrorisme waar de VS mee te maken hebben. Met allerlei varianten, onder meer de tientallen Amerikaanse moslims die zich in het buitenland - vooral Somalië - aansluiten bij Al-Qaida-achtige bewegingen. Eén, vermoedelijk zelfs twee Amerikanen hebben zichzelf in het buitenland opgeblazen bij een zelfmoordaanslag.
Diverse islamtisiche would-be terroristen zijn erin geslaagd aanslagen te plegen op Amerikaanse bodem, waarbij ook doden zijn gevallen. Hoewel ook meerdere aanslagen zijn voorkomen. De omvang van de plannen laat vVolgens Bergen zien dat Al Qaida op dit moment niet in staat is een aanslag met de kracht van 9/11 te plegen, maar wel op kleinere schaal zou kunnen toeslaan.
De reeks voorbeelden bewijst volgens Bergen dat Amerikaanse moslims niet immuun zijn voor het gedachtegoed van Al Qaida. Tegelijkertijd is het gevaar van homegrown terrorisme in Europa groter. Dat komt doordat moslims in de VS veel beter geïntegreerd zijn; ze zijn rijker en beter opgeleid dan de gemiddelde Amerikaan.
Dat is een groot contrast met Europa waar er geen Britse of Franse droom is waaraan moslims zich kunnen optrekken. Opvallend is dat de terroristen van Amerikaanse bodem die betrokken waren bij aanslagen, in veel opzichten (laag geschoold werk en geïsoleerd levend bijvoorbeeld) meer weg hebben van Europese dan van Amerikaanse moslims.

Bron(nen):   Foreign Policy