"Met het klimaat gaat het veel slechter dan gedacht’

De laatste wetenschappelijke rapporten tonen aan dat de opwarming van de aarde nog veel sneller verloopt dan was gedacht, schrijft de Duitse kwaliteitskrant Die Welt. De  „Copenhagen Diagnosis“ een rapport van  26 wetenschappers dat dient als startdocument voor de klimaatconferentie in Kopenhagen, zegt dat de poolkappen veel sneller smelten dan in 2007 door het VN-panel voor het klimaat (IPCC) werd voorspeld. De trend waarmee het ijs smelt was onderschat. 
Zowel metingen als waarnemingen uit satellieten laten zien dat zowel op Groenland als op Antarctica veel meer ijs is verdwenen dan de computermodellen voorspelden. Voor wie een complot vermoedt: het gaat niet om voorspellingen, maar om feitelijke metingen. Er is feitelijk veel minder ijs dan ooit gemeten. 
Als gevolg daarvan zal de zeespiegel sneller stijgen en de temperatuur sneller oplopen. De zeespiegel is de afgelopen eeuw al met 20 centimeter gestegen. Het tempo van de stijging neemt toe, zodat een extrapolatie laat zien dat het zeeniveau in 2100 een meter zal zijn gestegen. Als dat waar is, komt Amersfoort aan zee in zicht.
Ook Der Spiegel hecht geloof aan de wetenschappers. Zie link 2.

 

 

Bron(nen):   Die Welt  Der Spiegel