Duits Afghanistan-schandaal dijt uit

Het bombardement op twee tankauto's in Afghanistan, waarbij 142 mensen om het leven kwamen, heeft bijna drie maanden na dato ook zijn eerste Duitse slachtoffers geëist.
De inspecteur-generaal van de Duitse strijdkrachten - generaal Wolfgang Schneiderhan - heeft zijn aftreden bekendgemaakt. Volgens Bild is hij daartoe gedwongen door de nieuwe Duitse minister van defensie, Karl-Theodor zu Guttenberg.
Het aftreden was kennelijk onvermijdelijk geworden na de onthulling van Bild dat de top van de Duitse strijdkrachten belangrijker informatie over het bombardement heeft achtergehouden. Schneiderman zou persoonlijk verspreiding hebben voorkomen van een bericht waaruit kort na het bombardement al bleek dat er burgerslachtoffers waren gevallen. Na de aanval bleef het Duitse ministerie van defensie dagenlang volhouden dat er geen burgerslachtoffers waren gevallen.
Guttenberg heeft erkend dat meerdere berichten niet zijn doorgegeven. Schneiderhan heeft daarvoor zijn verantwoordelijkheid genomen, evenals staatssecretaris Peter Wichert, die ook zijn ontslag heeft aangeboden.
Op verzoek van een Duitse kolonel hebben Amerikaanse straaljagers begin september een aanval uitgevoerd op twee tankwagens, die door de Taliban waren gestolen. Inmiddels is duidelijk dat de Duitse kolonel die om de aanval vroeg, zich toen niet aan de procedures heeft gehouden.
De Duitsers vreesden dat de Taliban een zelfmoordaanslag wilden uitvoeren. Maar op het moment van het bombardement waren tientallen Afghanen bezig de tankwagens, die vast waren komen te zitten, leeg te halen.

Bron(nen):   Bild  Der Spiegel