Vrouwen maakten minaretverbod mogelijk

Meer dan de helft van de Zwitserse vrouwen die afgelopen zondag naar de stembus toog, heeft voor een verbod op de bouw van meer minaretten gestemd.
Volgens de Tagesanzeiger hebben zowel vrouwen aan de rechterzijde van het politieke spectrum als aan de linkerzijde zich laten leiden door de angst dat de islam een inperking van hun rechten voorstaat.
Feministes hebben zich niet laten afschrikken door de wetenschap dat het referendum een initiatief was van twee rechtse partijen die zelf niet direct een geëmancipieerd vrouwbeeld propageren. Tot de voorstanders van het minaretverbod behoorde de schrijfster en feministe Julia Onken, die kort voor de stembusgang nog 4000 mails verstuurde waarin ze vrouwen opriep voor het verbod te stemmen.
De Tagesanzeiger ziet een parallel met Nederland en België, waar rechtspopulistische partijen - bedoeld worden de PVV en het Vlaams Belang - hameren op gelijke rechten voor vrouwen 'om stemming te maken tegen immigratie'.
Dat (linkse) vrouwen op grote schaal tegen de bouw van meer minaretten hebben gestemd moet een grote klap zijn voor Anja Meulenbelt. Het betekent dat haar zendingswerk (zie tweede link) weinig vruchten heeft afgeworpen.

Bron(nen):   Tagesanzeiger  Welingelichte Kringen