BuZa zet kritische journaliste de voet dwars

"Dood aan de boodschapper," is de kop die Marcia Luyten boven een verslag heeft gezet over haar lotgevallen. Luyten is zelf de boodschapper - ze schrijft regelmatig kritisch over ontwikkelingshulp. En het is het Nederlandse Ministerie voor Buitenlandse Zaken dat nu probeert haar het zwijgen op te leggen.
Luyten woont in Uganda samen met haar partner, die als diplomaat aan de Nederlandse ambassade is verbonden. Maar het contract van Luytens man wordt, na bijna tien jaar, niet verlengd. Het ministerie mag erop rekenen dat het echtpaar niet kan leven van het salaris van een freelance journaliste en dat terugkeer naar Nederland dus aanstaande is.
De journaliste twijfelt er niet aan dat het hier gaat om een represaille wegens haar kritische artikelen over ontwikkelingssamenwerking, in onder meer NRC Handelsblad (zie tweede link). "Onderhands is meerdere malen en door verschillende mensen gezegd dat zijn contract niet wordt verlengd als gevolg van mijn artikelen in NRC Handelsblad. Mijn man is met omwegen te verstaan gegeven dat ze hem niet willen hebben als ze zijn vrouw erbij krijgen,"schrijft Luyten op haar weblog.
BuZa is zich van geen kwaad bewust. "Onzin," in de woorden van Twitter-minister Maxime Verhagen. De man van Luyten moet het veld ruimen als gevolg van bezuinigingen.
En dan te bedenken dat Luyten, zoals ze meldde aan de VARA-website Joop (derde link), bij het NRC-stuk al zelfcensuur had toegepast en heel wat 'scherpe dingen' had geschrapt. Nu het toch niet meer uitmaakt, zal ze hopelijk snel de ongecensureerde versie van haar stuk publiceren.

Bron(nen):   Marcia Luyten  Marcia Luyten  Joop