‘Afghanistan is ondoorgrondelijk’

Generaal Stanley McChrystal, de VS-commandant in Afghanistan, sprak vandaag tijdens een hearing het Congres toe en dit was volgens Slate zijn meest opmerkelijke uitspraak: "There is much in Afghanistan that I do not understand."
Blijkbaar is de psychologie van het Afghaanse volk deels in duisternis gehuld en ondoorgrondelijk. En dat zegt iemand die aan de zijde van generaal David Petraeus sinds jaar en dag probeert te ontdekken hoe de strijd in dit deel van Azie kan worden gewonnen.
Deels bestaat de voorbereiding van de militairen die naar dat land gaan, uit lessen in aard en wezen van de bevolking.  Want zo staat in het leerboek voor vertrekkende Amerikanen: "Cultural knowledge is essential to waging a successful counterinsurgency."
Als McChrystal deze opmerking maakt, vraagt Slate zich af hoe het zit met de kennis van de leidende politici die in hun wijsheid heben besloten dat de heerschappij over Afghanistan een zaak is die geen uitstel verdraagt. En waarop deze belangwekkende beslissing wel niet op is gebaseerd.

Bron(nen):   Slate