Een jaar aan de macht. Maar nog bar weinig bereikt

Vandaag precies een jaar geleden werd Barack Obama geinaugureerd als 44ste president van de Verenigde Staten. Voor veel Angelsaksische kranten een mooi moment om de balans op te maken.
'Het was een moeilijk jaar, en het zal het komende jaar alleen maar moeilijker worden,' schrijft The Independent vandaag. De Democratische partij zal waarschijnlijk verliezen boeken in de komende midterm elections in november. De vraag is alleen hoe groot die verliezen zullen zijn. Een aardige waarschuwing kwam vandaag al, meldt onder andere The Huffington Post. In Massachusetts - een staat die meestal Democratisch kiest - won de Republikein Scott Brown de race om de senaatszetel van Edward Kennedy, die vorig jaar overleed. Dat de zetel van de veelgeprezen senator Kenedy nu naar een Republikein gaat, is een gevoelige slag in het gezicht van president Obama en zijn partij.
Het is de president nog altijd niet gelukt het systeem van de gezondheidszorg in zijn land te hervormen. Hervorming van het systeem was een van de speerpunten waarop hij gekozen is. Zijn andere prioriteiten, zoals energiebeleid, reguleren van de financieële markten en immigratiewetgeving, zijn volgens The Independent op de lange baan geschoven. Het is daarom niet erg hoopgevend dat de president nog altijd geen vooruitgang op dit gebied heeft kunnen boeken.
Daarnaast zit Obama nog altijd met de economische problemen. Deze zijn dan wel ontstaan in de tijd van zijn voorganger George W. Bush, het is zijn probleem nu. Gedurende 2009 zijn er opnieuw meer banen verloren gegaan, en elk teken wijst erop dat herstel maar langzaam gaat. 
Ook op het gebied van de buitenlandse politiek kondigen de problemen zich aan. De druk om de oorlog in Afghanistan tot een goed einde te brengen groeit, nu Obama het aantal Amerikaanse soldaten in het land flink heeft opgevoerd. Afganistan is door deze bewuste politiek Obama's presoonlijke oorlog geworden. Obama moet het dus ook oplossen. Het liefst zo snel en zo vlekkeloos mogelijk, zo is de stemming in de VS.
Volgens The Independent is in Obama's geval het gat tussen woorden en daden groter dan gebruikelijk bij een nieuwe president. In ieder geval zijn de absurd hoge verwachtingen van een jaar geleden voorlopig illusies gebleken.
Ook Time Magazine kijkt terug op één jaar Obama, maar dan issue by issue. Ook hier is de toon flink kritisch. Vooral op het gebied van gezondheidszorg, hervormingen van het financieële systeem en 'de cultuur in Washington heeft Obama nog bar weinig bereikt. Time geeft Obama echter voorlopig het voordeel van de twijfel, en is vooral van mening dat Obama de komende jaren nog genoeg gelegenheid heeft om te laten zien wat hij werkelijk waard is.
Helaas is hierboven maar ruimte voor drie bronnen, want vrijwel elke Engelstalige krant heeft wel wat op te merken over Obama, die inmiddels wel van zijn status als halfgod af is.  
 

Bron(nen):   The Independent  The Huffington Post   Time