McChrystal wil vergelijk met Taliban

Stanley McChrystal, de Amerikaanse Navo-commandant in Afghanistan, heeft in een interview met de Britse Financial Times gezegd dat hij wil aansturen op vredesonderhandelingen met de Taliban. Op de vraag of hij een rol ziet weggelegd voor de Taliban in een toekomstige regering in Kabul, antwoordde hij: “Ik denk dat alle Afghanen een rol kunnen spelen, zolang zij zich maar op de toekomst richten en niet op het verleden.”

McChrystal, de man die verantwoordelijk is voor de ‘surge’ (tijdelijke troepenuitbreiding met 30.000 man) in Afghanistan, hoopt tijdens een conferentie in Londen deze week al zijn bondgenoten weer op één lijn te krijgen. Hij zegt te mikken op het creëren van een ‘boog van veiligheid,’ die zich moet uitstrekken van het zuidelijke Taliban-territorium tot en met Kabul. Hij wil de opstandelingen zodanig verzwakken dat hun leiders een of ander vergelijk met de Afghaanse regering zullen accepteren.

De opmerkingen van McChrystal komen op een moment dat de twijfel steeds groter wordt aan de kans van slagen van de geallieerde strategie in Afghanistan. Het afgelopen jaar is het aantal slachtoffers onder de coalitietroepen met 70 procent gestegen en is de geloofwaardigheid van de regering van president Karzai snel geslonken.

Bron(nen):   Financial Times