Sarkozy blokkeerde EU-presidentschap Juncker

Er is helemaal niks mis met de internationale koers die de redactie van NRC Handelsblad op internet is ingeslagen. Wel blijft het zo af en toe moeilijk te begrijpen waarom de krant ervoor kiest de meest opzienbarende verhalen over bijvoorbeeld Europese politiek alleen op haar internationale nieuwswebsite te publiceren. Een Nederlandse journalist schrijft een stuk voor een Nederlandse krant, maar dat stuk wordt alleen in het Engels op de website gezet. Voor de Nederlandstalige geïnteresseerde is het dus enigszins behelpen.
Dit weekend had een NRC-correspondent in Brussel een interview met Wilfried Martens, voorzitter van de Europese Volkspartij - een van de grotere fracties in het Europees Parlement - en tevens oud-premier van België. Martens speelde achter de schermen een belangrijke rol in de geheimzinnige procedure die uiteindelijk leidde tot de verkiezing van Herman van Rompuy als Europese president, ten koste van onze Balkenende en de Luxemburger Juncker.
2 november was volgens Martens een belangrijke dag. Hordes journalisten belden hem om te bevestigen dat Van Rompuy gekozen was tot president. Dit gebeurde nadat het Franse persbureau AFP een artikel had uitgegeven waarin te lezen was dat de regeringsleiders het eens waren over zijn benoeming. Volgens Martens is het niet moeilijk te raden wie er achter dat artikel zat. De Franse regering dus.
Er was echter nog niets besloten, dat gebeurde pas op 19 november. Sarkozy en Merkel vonden het allemaal veel te lang duren. Uiteindelijk waren alle landen het eens, de Luxemburger Jucker moest het worden. Dat wil zeggen, alle landen behalve één. Opnieuw de Fransen dus. Merkel had geen problemen met Juncker, maar Sarkozy wel. Jucker had Sarkozy blijkbaar nét een keer te vaak tegengesproken.
Wanneer Balkenende precies uit de race viel weet Martens helaas niet. 
 

Bron(nen):   NRC Handelsblad (internationaal)