'Naam en ontwerp iPad gestolen uit China'

Economie
door Adminzaterdag, 06 februari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Apple heeft de naam en het ontwerp van zijn nieuwe tabletcomputer iPad gestolen uit China, als we althans Wu Xiaolong, directeur van het de kleine electronicafirma Shenzhen Great Loong Industrial mogen geloven.
Het bedrijf lanceerde afgelopen zomer al een tabletcomputer met de naam P88, te zien op de afbeelding links. 'Iedereen die de P88 ziet, realiseert zich dat de Ipad er precies hetzelfde uitziet,' aldus Wu. Hij zegt al met een advocaat te hebben gepraat en voorbereidingen te treffen de Amerikaanse gigant Apple aan te klagen.
Het appartaat dat op de makt is in China, het land waarvan bekend is dat zo'n beetje elk bedrijf producten en merken uit het Westen bijna letterlijk kopieërt, lijkt wel wat op de iPad, maar er zijn ook grote verschillen. De P88 draait windows in plaats van het Apple besturingssysteem, heeft een andere processor en heeft slechts een batterij levensduur van 1,5 uur, waar de Ipad 10 uur met een batterij doet.
De Amerikaanse technologiegiganten zoals Apple, Dell en merken als Nike en Adidas klagen al jaren tevergeefs bij de Chinese overheid over het ongegeneerd kopieëren van hun producten door Chinese bedrijfjes. Deze goedkope producten zijn buitengewoon populair in achtergestelde gebieden op het Chinese platteland. Met zijn actie hoopt Wu aan te tonen dat het ook andersom gebeurt. Naar eigen zeggen had Wu al contracten om de P88 te exporteren naar Duitsland, Japan en de VS Apple weigert tot nu toe te reageren op de aantijgingen.