Afghanistan overweegt herinvoeren steniging

Overspel moet weer als vanouds met steniging worden bestraft, vindt een werkgroep van het Afghaanse ministerie van Justitie. De werkgroep heeft deze vorm van de doodstraf opgenomen in een reeks voorstellen om het strafrecht te wijzigen. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), die het voorstel heeft ingezien. Getrouwde mensen die betrapt worden op overspel, moeten volgens het voorstel in het openbaar gestenigd worden. Seks buiten het huwelijk is sowieso niet de bedoeling, maar als beide betrokkenen nog niet met iemand anders zijn getrouwd, kan worden volstaan met 100 zweepslagen. HRW noemde het maandag schokkend dat 12 jaar nadat de fundamentalistische Taliban van de macht werden verdreven serieus over herinvoering van steniging wordt gesproken. De organisatie riep de regering in Kabul op het voorstel resoluut van de hand te wijzen. Ook internationale donoren moeten duidelijk maken dat ze 'geen blanco cheques' uitschrijven, vindt HRW. Tijdens het bewind van de Taliban, van de tweede helft van de jaren 90 tot de westerse inval in 2001, was steniging een gebruikelijke straf. Sindsdien komt het incidenteel nog voor buiten het officiële rechtssysteem om. In 2014 vertrekken de meeste nog aanwezige NAVO-troepen uit Afghanistan en staan de Afghaanse veiligheidsdiensten er grotendeels alleen voor. De Verenigde Staten willen wel een troepenmacht in het land houden. Stamoudsten, politici en hoge geestelijken stemden zondag voor een 'veiligheidspact' met de VS waarin dat geregeld wordt. President Hamid Karzai moet dat nog ondertekenen.

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Anton van Haasteren

  Hoe eerder we daar vertrekken hoe beter.
  Ze willen het zelf.
  Het lijkt een chantagemiddel, als jullie vertrekken, gaan wij onze vrouwen weer pesten.
  Well, so be it.

  • Anton van Haasteren

   Als mijn gedachte wat betreft chantage dus juist is, kun je jezelf afvragen hoe de westerse cultuur beïnvloed kan worden door dit soort druk middelen.

   (in antwoord op Anton van Haasteren)
 2. RHK

  Hieruit blijkt maar weer eens dat men het tot in de hoogste politieke regionen in beginsel eens is met de gruwelijke praktijken van de Taliban. We hebben dus voor niets onze jongens daar de dood ingejaagd omdat wij vonden dat ze hulp nodig hadden om de Taliban van zich af te schudden : blijkt dat ze dat dus helemaal niet willen. Sorry dat ik het zeg maar mijn eerste reactie is: alle westerse hulptroepen direct terugtrekken, het land isoleren en deze barbaren aan hun lot overlaten !

  • Kopje thee

   Helemaal mee eens: de Amerikanen lijken wel gek om daar nog langer te willen blijven rondhangen.

   (in antwoord op RHK)
   • Paulraw

    De meest precieze schatting heeft de Brown University gemaakt mbt de kosten die het Westen heeft gemaakt . Zij hebben berekend dat de oorlog Amerika 4 biljoen dollar gekost heeft, alle directe en indirecte kosten inbegrepen. Dat is ongeveer 130.000 dollar per Afghaanse inwoner. Nederland heeft de Afghaanse oorlog tot nu toe 1,4 miljard euro gekost. Daarbovenop heeft Nederland ook nog eens 650 miljoen euro aan ontwikkelingshulp betaald, samen is dat ruim 2 miljard euro. In totaal heeft de Afghaanse oorlog het leven gekost aan 2.700 militairen van de coalitie en 100.000 burgerdoden.

    (in antwoord op Kopje thee)
    • Kopje thee

     Niet te geloven. Ze hadden beter de harten & zielen van de Afghanen kunnen winnen met microkredieten, goed onderwijs en het verspreiden van een televisienetwerk met progressieve uitzendingen… ik schat in, een fractie van de kosten die je noemt en op de lange termijn veel effectiever. Maar goed, wat bazel ik nog…

     (in antwoord op Paulraw)
     • Paulraw

      En dan wel de dagopvang voor dementerende ouderen opdoeken ,want ‘we hebben geen geld meer”.
      Net weer voor 250 miljoen aan drones aangeschaft in de VS.Waar zijn we mee bezig.

      (in antwoord op Kopje thee)
     • Betweter

      En jij dacht dat je onder taliban bewind vrijelijk ‘progressieve uitzendingen’ op de tv krijgt? Of überhaupt tv/radio/internet?
      Onderwijs was sowieso niet toegestaan voor meisjes, de jongens krijgen een getalibaniseerde versie van de waarheid.
      Om mensen de kans te geven zich te ontwikkelen, zullen ze eerst wel toegang moeten krijgen tot informatie!

      (in antwoord op Kopje thee)
     • Kopje thee

      Tuurlijk niet, maar ik denk er meer manieren waren om dit te bereiken dan met de traditionele interventie van troepenmachten. Met 4 biljoen kun je ‘n boel… als je niet ook de wapenindustrie tevreden hoeft te stellen.

      (in antwoord op Betweter)
 3. Calhoun84

  Wat mogen wij God dankbaar zijn dat Hij in Jezus Christus op aarde is gekomen om dit soort praktijken een halt toe te roepen. En als je geen christen bent dan mag je blij zijn dat men dit vroeger wel heeft verzonnen 😉

  Ik heb zelf mogen dienen in Afghanistan en ik vind dit soort berichten redelijk pijnlijk, het mag niet zo zijn onze jongens hiervoor het leven hebben gelaten. Ik snap dat dit “slechts” een werkgroep is, waar waarschijnlijk ook extremisten inzitten, maar je mag van onze overheid wel verwachten dat ze diplomatieke middelen tegen Karzai in gaan zetten mocht hij dit serieus overwegen.

 4. Paulraw

  De foto lijkt me trouwens een slechte photoshop.De vrouw in het wit is er duidelijk schuin ingeplaatst en vreemd belicht tov de rest…

 5. Robin

  Gelukkig hebben ze nu een goed opgeleide politie.

Reacties niet toegestaan