Florida aan de Maas

Het is even wennen dat in Nederland bij verkiezingen ook onregelmatigheden voorkomen. In Amsterdam Zuidoost ontbrak de naam van een lijstduwer van de VVD op het stembiljet. Kan een foutje zijn geweest, en op de uitslag zal het niet veel hebben uitgemaakt, want in Amsterdam wint de PvdA toch altijd - hoeveel zij ook verliest.  Dat wordt anders als de partijen ongeveer even groot zijn, zoals in Rotterdam, waar de PvdA en Leefbaar Rotterdam nek-aan-nek gingen in de race wie de grootste zou worden. En wie schetst onze verbazing? De PvdA wint met 14-14.
Dat alles niet helemaal correct is verlopen, was uitgebreid te zien op het NOS-journaal en de actualiteitenrubrieken van de publieke omroep. We zagen hoe vooral medelanders hun minder hoogopgeleide familieleden een handje hielpen bij het uitbrengen van hun stem met het rode potlood. In de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek raakten twee stembussen zoek en schijnen zelfs 18 van de 21 stembussen verkeerd te zijn geteld. En de mensen van Leefbaar Rotterdam menen daardoor disproportioneel te zijn benadeeld en denken dat er van toeval geen sprake meer is. Dat sentiment is natuurlijk ook geen toeval, want dat was er al voor er werd gestemd. Daar danken de Leefbaren mede hun existentie aan. En dat burgemeester Aboutaleb dit allemaal tot op de bodem gaat uitzoeken, wordt ook al niet geloofd. 
Inderdaad, een verkiezingssoap die onmiddellijk herinnert aan Florida in 2000. De wereld had er anders uit kunnen zien, als er toen betrouwbaarder stemmachines waren geweest. Stel je voor, dan was Al Gore misschien wel president geworden en daarover mokt hij nog steeds. Dan was de temperatuur in de wereld misschien ook niet zo hoog opgelopen en hadden we nu geen Miami aan de Maas gehad. Ook van Marco Pastors zullen we het laatste niet gehoord hebben - ook niet als hij de Rotterdamse politiek verlaat.

Bron(nen):   Het verraad van links