Kogelregen maakte wel degelijk eind aan treinkaping

35 jaar hebben diverse ministers volgehouden dat de beëindiging van de treinkaping in De Punt in 1977 niet gepaard ging met een enorme kogelregen, maar nu blijkt uit een document dat dat wel zo was. Dat document dateert uit 1978. Het dossier, dat nog niet openbaar gemaakt is, bevindt zich in het Nationaal Archief, en is ingezien door de Volkskrant. In het dossier is te lezen dat de gedode kapers werden getroffen door in totaal 144 kogels. Op 11 juni 1977 beëindigden militairen van een speciale eenheid de treinkaping bij het Drentse gehucht De Punt. Daarbij vielen acht doden: zes van de negen Zuid-Molukse kapers en twee gegijzelden. Geen andere naoorlogse antiterreuractie in Nederland eiste zoveel levens. Er is altijd gezegd dat de mariniers die een einde maakten aan de kaping, de trein niet aanvielen met de opdracht de gijzelnemers te doden. Dat lijkt door de hoeveelheid kogels die verschoten zijn te worden tegengesproken. En ook door het aantal kogels per kaper: 12, 40, 18, 28, 13, 33. Toenmalig minister Dries van Agt van Justitie noemt het in De Volkskrant 'pittig'. "Ik kom dit nu pas aan de weet. Toen ik in 1977 de Tweede Kamer informeerde, wist ik hier niets van." Van Agt verklaarde tegen de Kamer dat er geen sprake was van een kogelregen en dat een beschieting van militairen niet ten doel had de kapers te doden.

Bron(nen):   De Volkskrant      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Merkwaardig dat dit als een verassing wordt gebracht. Ik was in die tijd nog maar een tiener, maar de foto’s van de doorzeefde treinen die in alle kranten stonden, lieten onmiskenbaar zien dat er een kogelregen was geweest. De concentratie van de kogelgaten op specifieke plaatsen op de trein lieten zien dat het de bedoeling was om de kapers te doden (logisch natuurlijk). Ik verbaasde me er toen al over dat de politici en de media een mistig verhaal brachten rondom de beëindiging van de kaping.

  • RHK

   Ik was destijds ook nog erg jong maar kan me nog goed herinneren hoe geschokt iedereen was over deze gijzeling. Het was volgens mij dan ook de eerste grote terreurdaad in ons eigen land en dat deze kapers zo aangepakt werden verbaasd me dan ook niet. Ik heb er althans toen geen enkel moment aan getwijfeld dat dit het doel van de actie was en vind het nog steeds terecht dat het zo is gebeurd. Het is triest dat er ook gijzelaars omkwamen maar met de doodgeschoten kapers heb ik geen medelijden. De politici moeten hebben geweten dat het een kogelregen zou worden, dat staat voor mij wel vast.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 2. Apekool

  En gewoon blijven liegen natuurlijk – dit laat precies zien waarom je nooit van je leven klokkenluider moet zijn: liegen bij overweldigend bewijs is nog steeds geaccepteerd gedrag.

  Verbazing alom natuurlijk dat niemand vertrouwen heeft de politiek.

 3. Buck Danny

  En wie zegt dat deze kogels afkomstig zijn van de eenheid die de trein in ging? De compartimenten waar de kapers zich vermoedelijk ophielden zijn aan het begin van de bestorming van afstand door mitrailleurs doorzeefd. Dat is nooit een geheim geweest en is ook duidelijk op de foto’s te zien. Vanwaar deze zogenaamde verontwaardiging? En waarom verschijnen er om de zoveel maanden weer “nieuwe feiten” over deze gebeurtenis?

 4. De Staatsburger

  Jammer dat ze nog drie terroristen in leven hebben gelaten.

Reacties niet toegestaan