Israel is helemaal de weg kwijt

Als we Thomas Friedman in The New York Times moeten geloven is Israel helemaal de weg kwijt - en rijdt het land als een dronken chauffeur door het Midden-Oosten. Hij betreurt het derhalve dat vice-president Joe Biden dit tijdens zijn recente bezoek aan het beloofde land niet kenbaar heeft gemaakt en zich veel te beleefd en afwachtend opstelde.
Ik ben een enorme Joe Biden-fan, schrijft Friedman, maar tjonge jonge, wat heeft die zich laten piepelen. Toen Bibi Netanyahu liet weten dat er in Oost-Jeruzalem nog een berg nieuwe huizen (1.600) zouden worden gebouwd, had Biden gelijk met de Air Force Two moeten wegvliegen en moeten zeggen: dat flik je me niet.
Hij snapt blijkbaar niet dat de Israeli's Amerika testen met in het achterhoofd de vraag: "How tough are these guys?" Bovendien moet Israel nodig een wake-up call krijgen. De Westbank en Oost-Jeruzalem volbouwen is waanzin. Zo komt er nooit een eind aan het conflict met de Palestijnen.
Dat Netanyahu zo zijn hoofd laat hangen naar z'n rechtse coalitiepartners, komt omdat hij de support van de VS als vanzelfsprekend beschouwt. 
Aan Joe Biden de taak hem duidelijk te maken dat de werkelijkheid er anders uit ziet.

Bron(nen):   The New York Times