China trekt hardere lijn tegenover het Westen

China vindt van zichzelf dat het te lang niet serieus genomen is door het Westen. Nu China sterker uit de economische crisis is gekomen dan vele westerse landen, begint Beijing de laatste maanden meer en meer een anti-Weterse houding aan te nemen. De verwachting die Westerse én Chinese zakenmensen, academici en regeringen hadden, dat China Westerse waarden zou omarmen als het eenmaal economisch volwassen zou zijn, lijkt hiermee af te brokkelen.
De hele Chinese maatschappij stelt zich kritischer op tegenover het Westen, schrijft The Washington Post. Dit uit zich duidelijk in de politiek van de Chinese regering. Het vrijlaten van de economie is op stop gezet, nu de regering van Hu Jintao staatsbedrijven aanmoedigd private organisaties op te kopen. De regering heeft daarnaast plannen om westerse bedrijven te dwingen kennis en patenten aan Chinese concurrenten over te dragen in ruil voor toegank tot zijn markt.
De afgelopen maanden worden er ook aanzienlijk meer critici van het regime gearresteerd, zeggen mensenrechtenorganisaties. Het internet en de media zijn er minder vrij dan een jaar geleden. Ook in de buitenlandse politiek slaat China een stevige taal die de afgelopen tien jaar niet is gehoord, zeggen correspondenten. 'Dit is een fundamentele omslag', zegt een expat van een groot public affairs bureau. 'Het is een omslag in het nationale bewustzijn.'

Bron(nen):   The Washington Post