De nederzettingen zijn niet het probleem

Er is veel te doen over de aangekondigde bouw van 1.600 Israëlische huizen in Oost-Jeruzalem, dat de Palestijnen als 'hun' hoofdstad zien. De betrekkingen tussen Israël en Amerika zijn op een historisch dieptepunt beland en met het internationaal omstreden nederzettingenbeleid laat de regering-Netanyahu zien niet in vrede maar in landjepik te zijn geïnteresseerd. Deze voorstelling van zaken is zo ingeburgerd in de Europese kranten, dat een andere kijk heel verfrissend werkt.
In The Wall Street Journal legt Bret Stephens (toegegeven: hij beschrijft zichzelf als een neocon) uit dat de nederzettingen helemaal het probleem niet zijn. Het conflict tussen Israël en de Palestijnen gaat niet (alleen) om territorium, maar is existentieel. De Palestijnen betwisten niet alleen het recht van Israël om in de bezette gebieden te bouwen, maar leggen zich evenmin neer bij de joodse aanwezigheid in Haifa en Tel Aviv. Ook de terugtrekking van Israël uit Gaza - een interessante lakmoesproef voor de Palestijnse bedoelingen - hielp niet, maar leverde een door Hamas beheerst gebied op vanwaar Israël met raketten wordt bestookt.
Het doet vermoeden dat als Israël de huizenbouw in Oost-Jeruzalem stil legt, wat de Amerikaanse regering graag zou zien, de Palestijnen zich aangemoedigd zien om met nieuwe eisen te komen.

Bron(nen):   The Wall Street Journal