Paranoïde Karzai haat Amerika

Ze zitten er maar mooi mee. Acht jaar lang sterven Amerikaanse en andere westerse soldaten in een poging democratie te brengen in Afghanistan en dat allemaal om een corrupte, ondemocratische enigszins geschifte president in het zadel te houden. Een uitnodiging aan Karzai om Obama in Washington te bezoeken werd onlangs ingetrokken toen de Afghaan de commissie afschafte die toeziet op verkiezingsfraude. Als wraak papte hij onmiddellijk aan met  Mahmoud Ahmadinejad, die uiteraard op het eerste beschikbare vliegtuig stapte om in Kabal de Amerikanen uit te schelden.
The New York Times onthult ook dat de Amerikanen steeds meer te doen hebben met de toenemende paranoia van hun voornaamste bondgenoot, die er van overtuigd is dat de Amerikanen niet zijn vrienden zijn, maar zijn vijanden. En die van plan is zijn land als een kalifaat te regeren, zoals in zijn streek gebruikelijk is. Obama heeft, schrijft de NYT, Karzai onder druk gezet om zich te ontdoen van zijn meest besmette vrienden, maar Karzai weigert en blijft zijn regering vullen met vazallen, clanleden en oplichters.
In januari gaf  Karzai een lunch voor enige tientallen notabelen van zijn land. Hij legde hen omstandig uit dat Amerika een van zijn vijanden is.
Mooi verhaal van de Times en het maakt duidelijk dat de geallieerden nog lang moeten blijven om Karzai's regering te steunen.

 

Bron(nen):   The New York Times