Wat Rusland echt denkt van buurland Polen

Het is netjes en beleefd om de nabestaanden van een ongeval te condoleren, zo hoort dat en zo gaan veel mensen en ook landen dikwijls met elkaar om. Dus ramp in Polen betekent dat (ook) de Russische regering buurland Polen zijn medeleven betuigt.
Maar als we even in oude kranten bladeren, komen we terecht bij de Pravda van 6 april, enkele dagen voor de ramp, en het is interessant hoe de Russische partijkrant die dag schreef over de aanstaande herdenking van de Poolse onafhankelijkheid.
Allereerst is de honende toon van het krantenstuk opvallend. 
Op 4 juni a.s. zal Polen vieren dat 20 jaar geleden een einde kwam aan het communisme en in Krakov zullen hoge buitenlandse gasten waaronder Angela Merkel hun opwachting maken. 
Huh, 4 juni - dag waarop 20 jaar geleden de eerste vrije verkiezingen plaatsvonden! Waarom niet 6 februari of 5 april, want tussen deze 2 data vonden de ronde tafelgesprekken plaats in 1989 tussen Poolse commies en anticommunisten, die uitmondden in vrije verkiezingen? Of anders 12 september toen in 1989 de eerste niet-communistische regering aantrad?
Kern van de zaak is volgens de Pravda dat Polen ten koste van alles een feest wil maken van de herdenking dat het Russische juk is afgeworpen. De strijd tegen de communistische erfenis is een hoeksteen van het Poolse beleid en dan is het geen wonder dat zulke feesten niet groot genoeg kunnen zijn. Denk in dit verband ook aan het Nationale Herdenkingsinstituut dat constant op zoek is naar misdaden uit de tijd van het communistische regime. 
In Polen gaan al stemmen op om herstelbetalingen te eisen als compensatie voor alle wandaden die tijdens de Sovjet-bezetting hebben plaatsgevonden, zo noteert de Pravda. En eind van het liedje is dat  Rusland domweg de schuld kan krijgen voor alles wat in het verleden is misgegaan.

Bron(nen):   Pravda