Hoe Gordon Brown met tranen in de ogen vertrok

In de korte, doodlopende Downing Street hebben zich de afgelopen 300 jaar veel bijzondere momenten afgespeeld, zo schrijft The Times, maar zelden was het zo dramatisch als gisteren toen Gordon Brown voorgoed vertrok.
Met de woorden 'Thank you and goodbye' besloot hij een korte speech en daarna ging de premier met zijn nog jonge gezin (2 zoons van 6 en 3 jaar, hij is pas op latere leeftijd getrouwd) in de blauwe Jaguar (dienstauto) naar Buckingham Palace om bij de koningin zijn ontslag in te dienen. Onderweg naar de auto had Brown tranen in de ogen.
Voor Brown (59) is dit het einde van zijn politieke loopbaan. Hij zat de afgelopen 13 jaar in de regering, waarvan de laatste 3 jaar als premier. Ook was dit het einde van new Labour, een periode waarin de socialisten zichzelf en het land er weer bovenop zouden helpen. Uitkomst: een grote economische crisis en een recordschuld op de begroting.
Voor zijn uiteindelijke vertrek sprak Brown op de stoep van de dienstwoning zijn opvolger toe en zei daarbij "Only those who have held the office of prime minister can understand the full weight of its responsibilities and its great capacity for good. I have been privileged to learn much about the very best in human nature and a fair amount too about its frailties, including my own.” 
Daarna bedanktij hij zijn staf en sprak hij liefdevolle woorden tot zijn vrouw Sarah. Wat hij bij deze gelegenheid precies dacht, zo schrijft The Times, is een mysterie. Maar wie weet herinnerde hij zich de woorden van Enoch Powell (legendarisch Brits politicus, conservatief en controversieel, streek zoveel mogelijk mensen tegen de haren in) die ooit zei: "All political lives, unless they are cut off in midstream at a happy juncture, end in failure because that is the nature of politics and human affairs."
De tweede link verwijst naar de beste cartoons die Peter Brookes van Gordon Brown maakte. Waarbij u mag zeggen welke tekening uw favoriet is. Alleen al om de prachtige tekeningen waartoe Brown aanleiding gaf, zijn we enigszins geraakt door zijn vertrek van het politieke toneel.

Bron(nen):   The Times  De beste cartoon