Zuid Korea kiest de confrontatie

Enkele weken geleden berichtten we al dat het slechts een kwestie van tijd leek voordat de Zuid-Koreaanse regering hun noorderburen officieel zouden beschuldigen van het tot zinken brengen van een Zuid-Koreaans marineschip, inmiddels twee maanden geleden. Ook schreven we toen in wat voor moeilijke positie Seoel zich bevind. De Zuid-Koreaanse regering durft een militaire reactie niet aan, maar wilde de provocatie ook niet onbeantwoord laten. Seoel kiest daarom voor een gang naar de Verenigde Naties.
De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft Pyongyang vandaag in staat van beschuldiging gesteld. De beschuldiging komt een dag voor een officieel onderzoeksrapport bekend zou worden gemaakt, waarvan de VS en Aziatische landen al hebben gezegd dat het sterke aanwijzingen bevat dat het noorden inderdaad achter de aanval zit. Zo zijn er torpedoresten gevonden met daarop een serienummer, geschreven in een lettertype dat alleen in Noord-Korea wordt gebruikt. 
China, de grote bondgenoot van het communistische noorden, kan met zijn veto elke VN-sanctie tegen het land blokkeren en staat momenteel nog sceptisch tegenover het hele onderzoek. China gaf al een overduidelijk signaal af door een volle maand te wachten met het overbrengen van condoleances voor de gesneuvelde bemanningsleden van het schip. De aanklacht bij de VN maakt bovendien weinig kans, omdat er tussen de beide Korea's slechts sprake is van een wapenstilstand, in plaats van een vredessituatie.
Noord-Korea blijft de beschuldigingen ontkennen en stelt in een waarschuwing dat 'dergelijke confrontaties van een kapitalistische marionetstaat niet getolereerd zullen worden'. Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig om het smeulende vuur op het Koreaanse schiereiland weer eens flink op te stoken.

Bron(nen):   The Washington Post  Welingelichtekringen