Bloedbad: de overheid kleiner maken

In Groot-Brittannië begint het een beetje te dagen wat er aan de hand is als de overheid grootscheeps gaan bezuinigen: dan verliezen heel veel ambtenaren of semi-ambtenaren hun baan. De nieuw aangetreden regering wil een schuld van circa 156 miljard pond wegwerken en dat zou betekenen dat circa 300.000 overheidsbanen de komende jaren gaan verdwijnen.
In The Sunday Times komt een hoge functionaris aan het woord die de problemen bijzonder compact formuleert: er is geen tijd om niets te doen en geen geld om nog iets te doen.
Of het bij die 300.000 blijft is nog de vraag, anderen denken dat 700.000 banen zullen verdwijnen, waaronder artsen en verpleegsters en nog meer lui die in de frontlinie van de samenleving werkzaam zijn. Ook circa 100.000 man op gemeentehuizen moeten weg alsook duizenden politie-agenten.
Vanaf dag 1 heeft premier Cameron laten zien dat hij oog heeft voor symbolen, hij kortte onmiddellijk zijn eigen salaris en dat van de andere ministers. Ook nu toont hij dezelfde reflex door bekend te maken dat zijn eigen staf op Downing Street niet gespaard zal worden. Verder worden de regering en de naaste medewerkers hinderlijk gevolgd waar het gaat om eten, hotels en reizen. 
Verder worden allerlei advieslichamen die door de jaren heen groeiden als kool opgeheven. Het woord 'kaasschaaf' valt nergens in The Sunday Times, wel het woord 'bijl.'  

Bron(nen):   The Sunday Times