Politieke aardverschuiving in Nederland: CDA gehalveerd

De verkiezingen in Nederland hebben een enorme politieke aardverschuiving veroorzaakt. Het CDA van uittredend premier Balkenende lijdt volgens de exit polls een historische nederlaag en wordt zowaar gehalveerd. De grote winnaars zijn de liberale VVD van Mark Rutte (net als PvdA van Cohen 31 zetels en mogelijk de grootste partij) en de PVV van Wilders, die van 9 naar 22 zetels gaat en groter wordt dan het CDA. Wellicht kondigt Balkenende na acht jaar premierschap later vanavond zijn afscheid aan.

    * De VVD van Mark Rutte is de grote winnaar.
     
    * De Amsterdamse burgemeester Job Cohen (PvdA) aast ook op het premierschap.
     

In Vlaanderen staan zondag ook grote verschuivingen op stapel, maar even straf als in Nederland lijkt onwaarschijnlijk, al zullen ze vooral bij de CD&V de adem inhouden na deze uitslag. De cijfers spreken boekdelen. Volgens de doorgaans betrouwbare exit polls gaan de christendemocraten van Jan Peter Balkenende van 41 naar 21 zetels of zowat een halvering. Nooit scoorde het CDA zo laag. Na drie opeenvolgende overwinningen struikelt Balkenende zwaar. Zijn partij komt pas op de vierde plaats, een enorme vernedering.

De liberalen van de VVD waren de gedoodverfde winnaars, maar coming man Rutte moet nog een hele avond zweten in een spannend duel met de Amsterdamse burgemeester Job Cohen. Rutte wint 9 zetels en komt op 31. Cohens PvdA verliest dan wel twee zetels maar komt voorlopig ook uit op 31. Voor een paars kabinet hebben die twee partijen de steun nodig van SP (16 zetels, -9) en GroenLinks (11, +4) en/of D66 (10, +7) om aan de noodzakelijke 75 zetels te geraken. De coalitiegesprekken beloven dus heel lastig te worden.

Weinig veranderingen voor de kleinere partijen ChristenUnie (5 zetels, -1), SGP (2, stabiel) en Partij voor de Dieren (1 zetel, -1). Rita Verdonk verdwijnt uit de Kamer.

Bron(nen):   De Morgen