Wie sprak uit dat Omtzigt een 'functie elders' moest krijgen?

Politiek
vrijdag, 26 maart 2021 om 9:06
anp 429369011
De twee uitgelekte woorden 'functie elders' over 's lands favoriete Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt laten de spanningen al in de beginfase van de kabinetsformatie hoog oplopen. Belangrijkste vraag is: wie heeft ze uitgesproken? Premier Mark Rutte zei gisteravond laat dat hij en D66-lijsttrekker Sigrid Kaag het in ieder geval niet waren, al zegt dat niet zoveel.
Verkenner Kajsa Ollongren (D66) verliet na een positieve coronatest zo gehaast het Binnenhof, dat ze haar aantekeningen vergat op te bergen en per ongeluk de cruciale passage over Omtzigt aan de pers toonde. Het is voor het CDA-Kamerlid de zoveelste bittere pil. Zijn vrouw reageerde scherp op Twitter: Omtzigt laat zijn kiezers niet in de steek, daarmee suggererend dat hij binnen of buiten het CDA in ieder geval zijn parlementswerk voortzet.
Rutte en KaagMaar wie liet hem wél in de steek? Premier Mark Rutte zei gisteravond laat dat de woorden, waarmee Omtzigt in feite wordt weggepromoveerd, niet van hem waren en ook niet van Kaag. "Ik heb met mevrouw Kaag even gebeld, en zij heeft mij gevraagd - als ik toch met de pers sprak - dit ook namens haar te zeggen." Haalde Rutte voor Kaag de kastanjes uit het vuur?
Want het is wel wat er op het Binnenhof wordt gedacht: dat Ollongren en de andere verkenner, Annemarie Jorritsma, met Rutte en Kaag over de positie van Omtzigt hebben gesproken. Boven de aantekeningen staat immers dat het om een gesprek met D66 en de VVD ging.
HoekstraHet kan ook zijn dat CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra de gewraakte woorden eerder al uitsprak, zeker nu bekend is dat de CDA-top de afgelopen week een fluistercampagne voerde om Omtzigt in diskrediet te brengen. Maar Hoekstra reageert vooralsnog als door een wesp gestoken, ook omdat er kritiek leek op zijn onderhandelingsstijl. "Bizar, dit inkijkje in de aantekeningen van verkenner Ollongren. Onderwerpen die geen van allen met mij zijn besproken en waar zij ook niet over gaat."
De waarheid komen we, geheel in Rutte-stijl, nooit te weten, zo gaf de premier zelf al aan. De twee verkenners zijn weg dus verantwoording afleggen 'kan niet en gaat niet'. En verder weet Rutte het ook allemaal niet. Hoeft ook niet, sinds de toeslagenaffaire, blootgelegd door sterparlementariër Omtzigt, weet hij dat zijn achterban hem álles áltijd vergeeft.