Kiezer wil in grote meerderheid dit kabinet niet terug

Het kabinet van VVD en PvdA hoeft van een grote meerderheid van de kiezers niet meer terug te keren. Bijna driekwart (74 procent) zit niet te wachten op een nieuw kabinet van deze samenstelling na de volgende verkiezingen, terwijl 13 procent daar wel voor is. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van het VARA-radioprogramma In de Rooie Haan, dat zaterdag voor een keer terugkeert op de radio. Ruim twee derde (68 procent) wil Mark Rutte niet terug als premier, 19 procent wil dat wel. In de wekelijkse peilingen van De Hond staan VVD en PvdA ook al lang op verlies.

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Toch hebben de kiezers er zelf voor gezorgd dat dit kabinet mogelijk was. Maar dat kon vooraf niemand weten natuurlijk.

  • Prikker

   De kiezer is niet verantwoordelijk voor de regeerwellust van deze twee partijen. Als beide partijen een rechte rug hadden gehouden en zich aan hun verkiezingsbeloften gehouden zouden hebben, dan had dit kabinet nooit mogelijk geweest. Dat had eer gedaan aan de geest van de verkiezingsuitslag.
   Les van dit verhaal : Een monsterlijk verbond baart monsterlijke vruchten.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    In feite hebben we na het herfstakkoord een 5 partijen coalitie: VVD, PvdA, D66, Christen Unie en SGP. Achteraf gezien hadden ze daar missschien meteen op moeten inzetten. Of ze hadden na 3 maanden vruchteloos onderhandelen, nieuwe verkiezingen moeten uitschrijven met alle onzekerheid van dien. Geen idee wat beter was geweest.

    (in antwoord op Prikker)
    • Prikker

     Niet alles hoeft altijd per sé makkelijk te zijn.
     In België weten ze daar alles van… ook in crisistijd.

     (in antwoord op kletsmajoor)
 2. De Staatsburger

  Feitelijk onbelangrijk: burgers kiezen niet de regering maar de volksvertegenwoordiging.

 3. malky

  En dat terwijl deze regering en haar samenspanners er glansrijk in geslaagd is haar primaire doelstelling te halen om de onderworpenen zo efficiënt mogelijk uit te persen.

 4. Dead Silence

  Ik houd mijn hart vast voor de volgende fase. Noem eens een geschikt persoon. Er is er geen. Dat is het fundamentele probleem.

  • Prikker

   Ik zou ‘t eerder een polarisatie probleem noemen.
   Het stemvee heeft zich in grote getalen laten bangmaken en is gevlucht in achter onverenigbare idealen die geen van de politieke partijen of coalities waar kan maken.

   (in antwoord op Dead Silence)

Reacties niet toegestaan