Steniging lijkt niet door te gaan

De Iraanse vrouw die schuldig bevonden werd aan overspel, zal dan toch niet worden gestenigd, maar misschien in plaats daarvan worden opgehangen. Iran zegt de controversiële straf niet te zullen uitvoeren en zwicht hiermee voor een wereldwijde campagne die het leven van de vrouw wil redden. Het is nog niet duidelijk of ze alsnog de doodstraf riskeert. (de foto is gemaakt bij een demonstratie tegen stenigen. Hij is levensecht, maar nep) "Volgens informatie die we kregen van de bevoegde gerechtelijke autoriteiten, zal Sakineh Mohammadi Ashtiani niet worden gestenigd", liet de Iraanse ambassade in Londen in een officiële reactie weten. Hiermee lijkt Iran te zwichten voor wereldwijd protest nadat Ashtiani eerder werd veroordeeld tot dood door steniging. 
De kinderen van de vrouw hadden een hartverscheurende oproep in de media gelanceerd om het leven van hun moeder te sparen. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague sloot zich daarbij aan: "Het is een middeleeuwse straf die geen plaats heeft in de wereld van vandaag. Indien deze executie wordt uitgevoerd, zal de hele wereld met afschuw en verontwaardiging toekijken." In het verleden is het eerder voorgekomen dat iemand niet werd gestenigd vanwege humanitaire redenen. Die werd toen uit medelijden opgehangen Volgens de islamitische wetten is overspel de enige misdaad die kan worden bestraft met steniging. 
Hoewel Iraanse rechtbanken de straf nog geregeld uitspreken, zou ze in veel gevallen omgezet worden in boetes. Toch vrezen mensenrechtenorganisaties dat er meer executies plaatsvinden dan worden gerapporteerd. The Guardian, die als eerste alarm sloeg over de straf va Ashtiani, schrijft dat er nog 15 andere Iraniers kin Death Row zitten om te worden gestenigd. Ashtiani's werd veroordeeld voor een illegale relatie met twee mannen nadat haar echtgenoot overleed. In eerste instantie werd ze veroordeeld tot 99 zweepslagen. Later werd de veroordeling verzwaard naar overspel, ook al stelde de vrouw dat haar bekentenis onder dwang was afgenomen.

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws  The Guardian