Hoe liberaal is Amerika?

Op conservatieve fora wordt Barack Obama voor een regelrechte socialist uitgemaakt en het ziet er naar uit dat deze gedachte steeds meer aanhang krijgt. Vandaag bericht The Wall Street Journal  hoe de Amerikaanse regering nu een pakket wetten heeft ingevoerd die de macht van de overheid inzake de economie flink doet toenemen. Of zoals de krant het noemt: ' ... the biggest expansion of government power over banking and markets since the Depression.'
Grote banken als J.P. Morgan, Goldman Sachs en Bank of America zullen hun bedrijfsvoering ingrijpend moeten veranderen, of het nu om het verstrekken van credit cards gaat of om  de investeringen in hedge funds. Reden van zoveel Democratische inspanningen: het vertrouwen in het Amerikaanse financiele stelsel moet hersteld, consumenten dienen beter te worden beschermd en de economische groei moet terugkomen.
De Republikeinen denken hier iets anders over. Zij zien de nieuwe wetgeving (2.300 pagina's met wetteksten en toelichtingen) als een aanval op de bankensector en als een ongehoorde expansie van de overheid.
Verder is het de vraag of deze ingrijpende maatregelen iets zullen veranderen aan de belabberde positie van Obama in de polls. Want als je wordt uitgescholden voor socialist, is het fijn als daar ook iets tegenover staat.

Bron(nen):   The Wall Street Journal  Frankfurter Allgemeine Zeitung