Sarkozy wil criminelen hun paspoort afpakken

President Nicolas Sarkozy zei vrijdag dat hij criminelen van over de grens hun Franse paspoort wil afpakken als ze een politie-agent dodelijk bedreigen. De afgelopen tijd zijn agenten meermalen in het nauw gedreven, ondermeer in Grenoble waar de president zijn uitspraak deed. 

Eerder deze maand ontstond opschudding om gevechten tussen de politie en zigeuners. Daarbij werd de regering van discriminerend optreden beschuldigd tegen 'les gens de voyage.'

Een van de redenen dat Sarko tot president werd verkozen in 2007 was zijn belofte dat hij de misdaad hard zou aanpakken - iets dat tot op heden nauwelijks is gebeurd. Bij recente regionale verkiezingen won extreem-rechts veel stemmen ten koste van de partij van Sarkozy - alle reden voor de president om er (tenminste verbaal) flink in te gaan.

In Franse achterbuurten - en daar zijn er veel van - is de politie een dankbaar doelwit voor de jeugd die dikwijls weinig tijd besteedt aan school en/of werk. En op Franse rapsongs wordt veelvuldig bezongen hoe je de politie kunt beschieten of anderszins kunt uitschakelen.

Bron(nen):   Reuters  Libération