Dutch politics: Wilders’s things (de formatie volgens The Economist)

Rutte, Verhagen and Wilders make history. Het bestaat nog niet, maar er zijn nu al bijnamen: een atypisch kabinet of een marionettenkabinet. Na 8 weken onderhandelingen lijkt het dat Nederland een centrum rechts kabinet krijgt dat - voor het eerst sinds de oorlog - geen meerderheid heeft.
De liberale VVD, die de meeste zetels won bij de verkiezingen, gaat samen met de Christen Democraten. Mark Rutte, VVD-leider, wordt waarschijnlijk premier.
Maar de twee partijen hebben enkel 52 Kamerleden, in een kamer van 150 leden. Het kabinet moet steun krijgen van de uiterst rechtse Vrijheid Partij en zijn omstreden leider, Geert Wilders. Deze onaangename constructie zal slechts meerheid hebben van een zetel hebben.
Meneer Wilders moet wellicht enige van zijn meest verregaande ideeën laten varen, zoals het verbieden van de Islam en de strijd tegen de Islam tot kernstuk van buitenlands beleid maken. Maar hij krijgt de macht zonder de verantwoordelijkheid. Hij zal ook voluit de kans krijgen zijn imago op te poetsen en zijn partij sterker te maken, die nu toch een soort eenmansbeweging is.
Nu de economische crisis hem de wind in de zeilen heeft gegeven zal meneer Wilders spoedig de invloed verwerven die hij wilde.

Bron(nen):   The Economist