Zal er na deze formatie nog een CDA bestaan? (En gaat Maxime dit overleven?)

Herman Wijffels - grondlegger van het huidige kabinet - hoopt ook al dat de poging van Maxime Verhagen om het CDA aan de macht te houden zal mislukken, weet De Volkskrant. En zo worden het er steeds meer: CDA'ers die openlijk muiten. Bekende CDA-ers (Aantjes, Wijffels, Andriessen, Van Agt, Frinking, Faber, Terpstra, etc), en onbekende. Terwijl het CDA traditioneel toch bestaat uit volgers, niet uit dwarsliggers. Het partijleiderschap van Maxime Verhagen zou wel eens kort kunnen duren... Want hij het feilloos ingezet op de beleidslijn waarover het CDA het meest is verdeeld. En ook al zou een meerderheid van de leden daarmee instemmen: het CDA zal zwaar zijn beschadigd en is dat al.
De Pers gaat op (be) zoek bij linkse CDA-ers. Gaat het CDA samenwerking met de PVV overleven? De onderhandelingen met Geert Wilders zijn voor veel CDA’ers het zoveelste bewijs dat hun partij steeds rechtser wordt. En ook als er 'slechts 30 of 40 procent van de partij tegen de PVV is, dan nog zal er na de samenwerking met Wilders nog maar een heel klein CDAatje over zijn. Want veel is er al niet meer. Arend Jansen is echt niet iemand die snel opgeeft. Als links geweten van het CDA meet hij zijn successen binnen de partij ‘in tienden van millimeters’. Maar een tijdje terug had hij er echt genoeg van. Schoon genoeg. ‘‘Nee, nee, Arend, niet stoppen’, zeiden ze’, vertelt hij telefonisch vanaf een veerpontje over de Waal. ‘‘Als jij wat zegt dan luisteren ze. Je zet iedereen in de partij aan het denken.’ Heb ik me toch weer laten overhalen.’ Maar toen begon Maxime Verhagen gesprekken met de PVV. De partij van Geert Wilders, die nota bene had gezegd dat CDA’ers bijna hun eigen moeder zouden verkopen om te kunnen regeren. ‘En dan doen ze het ook nog’, zucht Jansen, voorzitter van de CDA-basisgroep sociale zekerheid. Boos en verdrietig is hij. Afgeslacht De Twellonaar is een van de 44 CDA-leden die vorige week een manifest ondertekenden uit protest tegen de onderhandelingen met Wilders en de PVV over gedoogsteun aan een minderheidskabinet. Wachten op het resultaat, zoals fractievoorzitter Maxime Verhagen de leden vraagt, willen ze niet. Alleen al praten met een partij die moslims ‘stigmatiseert’ en ‘de rechtsstaat bedreigt’ zou het CDA volgens de ondertekenaars niet moeten will Zaterdagavond hadden 691 CDA-leden het manifest ondertekend. Amper een procent van de ruim 67.000 leden, maar ongekend veel voor een partij die van oudsher gezagsgetrouwheid in de genen heeft zitten. Ook onder de CDA-kiezers lijkt de twijfel toe te nemen. Volgens een enquête van Synovate in opdracht van RTL Nieuws is nu 49 procent voor een kabinet van VVD en CDA, dat wordt gedoogd door de PVV. Vorige week peilde Maurice de Hond voor deze uitkomst van de kabinetsformatie nog 79 procent. ‘Dit is de ernstigste crisis uit het bestaan van het CDA’, zegt Jansen. Erger dan in1994 toen de partij ook werd afgeslacht bij verkiezingen. ‘Wij moeten een schild zijn voor de zwakken, zoals het in de Bijbel staat. De teksten die Wilders uitkraamt lees je daarin niet. Dit gaat wezenlijk over iets, waar gaan we heen met het CDA?’ Naar rechts, lijkt. Want zo ging het de laatste decennia steeds. Niet in een rechte lijn, maar de richting is wel duidelijk. Daarmee volgt het CDA de andere Europese christen-democratische partijen die zich meer en meer ontwikkelen tot liberaal-conservatieve partijen. Alleen: de keizers volgen de beweging niet. En in Nederland bestaat al een rechtse volkspartij: de VVD.
Steeds meer geestelijken prediken ook tegen een kabinet met de PVV. "Wilders wil de vrijheid van godsdienst van moslims inperken. Dat is onverenigbaar met onze grondrechten", zo klinkt het. De katholieken lijken zich in meerderheid niet zo druk te maken. De protestanten daarentegen des te meer.
En die maken ongeveer de helft van het CDA uit.

Bron(nen):   De Pers