Teeven hoopt Volkert niet te hoeven vrijlaten

Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek gelast naar de psychische toestand van Volkert van der Graaf. Dat zeggen verschillende bronnen tegen de NOS. Het onderzoek moet de vraag beantwoorden of er kans is dat Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, weer zoiets gaat doen. De baas van het OM, staatssecretaris Teeven, wil Van der Graaf eigenlijk niet vervroegd vrijlaten. Maar een veroordeelde komt daarvoor na tweederde van zijn straf in aanmerking, tenzij er kans op op herhaling. Teeven en de VVD  maar hebben geen wettelijk aanknopingspunt om de vrijlating te weigeren en hoopt die door het onderzoek te krijgen. De VVD maakt zich ook zorgen om de electorale gevolgen: de PVV zal zonder twijfel een nummer maken van de vrijlating. Onlangs is Van der Graaf op proefverlof geweest. Staatssecretaris Teeven zag daar eigenlijk niks in, maar de Raad voor de Strafrechtstoepassing bepaalde dat dat moest gebeuren. De Tweede Kamer debatteert vanavond over de kwestie.  

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Teeven staat niet boven de Partijen en zit in de Wet. Ook Mijnheer Teeven moet, ja echt, zich aan de Wet houden en de Rechter te respecteren. We hoeven nu toch niet alles van Teeven goed te vinden, nadat hij voor de Gemeenteraadsverkiezingen, een asielzoekertje en moeder een verblijfsvergunning heeft gegeven?

  • Apekool

   Is ook rijkelijk laat, als je verwacht dat iemand labiel is begin je toch direct met dossiervorming? Kennelijk nooit iets aan gedaan, maar vlak voor verkiezingen flansen we in een paar weken nog wel even een rapportje in elkaar.

   (in antwoord op marianne martens)
  • Vogelbeest

   Wetten kunnen best flexibel zijn. Gooi maar eens een waxinelichtje naar de gouden koets. Dan kom je nooit meer buiten.

   (in antwoord op marianne martens)
   • AT

    Ja, maar dat krijg je als je iets gooit naar de ‘hoeder van onze democratie en rechtsstaat’.

    (in antwoord op Vogelbeest)
  • Heldoppantoffels

   Helemaal met je eens, ik zie alleen toch wel enige kans dat het plannetje slaagt. Vergeet niet hoe er plotseling een technische storing kan zijn bij het afluisteren van een partijgenoot als Teeven telefonisch contact met de verdachte heeft….

   (in antwoord op marianne martens)
 2. Mo Meta

  Het kan toch niet zo zijn dat onze Staatssecretaris met zoveel minachting voor trias politica in het openbaar treedt zonder reprimande? Ik vind dat echt ongelooflijk.

 3. Dutchy

  Redactie, we hebben een goed gebruik in Nederland om verdachte / veroordeelden niet volledig in beeld te brengen en ook de achternaam niet. Hier zijn ook zeer goede redenen voor, zeker bij verdachte. Nu weet ik wel dat het algemeen bekend is hoe Volkert van der G. eruit ziet en welke achternaam hij draagt en dat hij inmiddels bijna 11 jaar geleden veroordeeld is, toch vind ik dat het een goed gebruik is en vind uw berichtgeving niet correct.

Reacties niet toegestaan