Over een week de machtigste vrouw op aarde

We horen in Nederland in de media veel meer over de presidenten van Venezuela en Suriname dan van buurland Brazilië, maar dat zal zijn omdat Brazilië een van de machtigste landen op aarde is geworden. Vanaf volgende week zal dat grote  (200 miljoen mensen) en booming land worden geregeerd door een nieuwe president. De huidige president Luiz Lulu, bij zijn komst omstreden maar bij zijn vertrek ongekend populair en succesvol, is niet herkiesbaat. De 63 jarige Dilma Rousseff zal zijn opvolger zijn; althans ze staat met een straatlengte voor in de polls. Ze is naar voren geschoven door Lula en dat hielp.
Rouseff, dochter van een Bulgaarse immigrant, heeft net als Lula een verleden van verzet tegen de rechtse dictaturen van Brazilië. Ze was stads guerrilla, zat gevangen en werd gemarteld. Ze is ook nog genezen van kanker.
Deze moeder en grootmoeder wordt de leider van een van de grootste landen van de wereld, met bijna de hoogste economische groei ter wereld en wordt daarmee machtiger dan Angela Merkel. Zie voor een mooi portret The Independent.

 

Bron(nen):     Independent