Plasterk hield maanden voor de Kamer verborgen dat hij verkeerde informatie gaf

Al op 22 november werden de ministers Plasterk en Hennis op de hoogte gebracht dat niet de Amerikaanse NSA, maar Nederland zelf 1,8 miljoen gegevens van telefoongesprekken had afgeluisterd. Plasterk had eerst in Nieuwsuur en later in de Kamer beweerd dat Nederland daarvoor geen verantwoordelijkheid had en dat de gegevens door de Amerikanen waren verzameld. Op 22 november wist hij al dat hij er helemaal naast zat. Maar het duurde tot vorige week voor Plasterk en Hennis de kamer informeerde. In de antwoorden op kamervragen zegt Plasterk ook te betreuren dat hij feitelijk onjuiste beweringen deed bij Nieuwsuur. Plasterk baseerde zich in Nieuwsuur op een 'mogelijke verklaring' voor de 1,8 miljoen taps. Toen hij wist dat hij fout zat, zweeg hij in 'het belang van de staat'. Morgen moeten de ministers zich verantwoorden in de Kamer. Dat de informatie zo lang niet is gedeeld met de Kamer zal de ministers en vooral Plasterk - in ieder geval door de oppositie -  worden verweten

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. DiscuJohn

  Het lijkt mij ‘in het belang van de staat’ dat hij zo spoedig mogelijk opstapt.

 2. Prikker

  En hij had dit ook nooit erkend als dit niet middels een rechtszaak was afgedwongen.

  Dit kan ècht niet, zo werkt een democratie niet, exit voor alle betrokken ministers.
  (dus inclusief Hennis)

  • marianne martens

   ben het helemaal met je eens, het kan niet en had nooit mogen gebeuren maar wat gaat er dan weer gebeuren in deze sompige periode? welke mensen komen er voor in de plaats?

   (in antwoord op Prikker)
   • Prikker

    Angst is nooit een goede raadgever is een principe.
    Maar d’r zijn (altijd) genoeg goede bestuurders te vinden, het is alleen wachten tot een juist talent de oppervlakte bereikt. Tot die tijd blijft ‘t inderdaad sukkelen.

    (in antwoord op marianne martens)
 3. marianne martens

  laat deze Ministers a.u.b. zitten, kunnen we daarna verder praten wat democratie in het huidig tijdsgewricht betekent en hoeverre het is veranderd.

  • Prikker

   Het belang van individuele ministers is ondergeschikt aan het correct handelen in een rechtstaat. Ministers zijn vervangbaar, de rechtsstaat niet. Hier moet een voorbeeld gezet worden.

   Dat inspireert professionalisme en schrikt amateurs en kwaadwillenden af.

   (Ik laat in het midden of Plasterk een amateur of kwaadwillende is, ik ben geneigd het eerste te denken, maar z’n misstappen zijn ernstig)

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    denk ook het eerste wat je schrijft, Plasterk is in deze arena wel tamelijk netjes.

    (in antwoord op Prikker)

Reacties niet toegestaan