Oh Oh Sarko – Franse president moet mogelijk getuigen in Karachigate

De affaire Bettencourt heeft Sarkozy nu misschien handig omzeild door de in opspraak geraakte minister Eric Woerth te ontslaan, maar het volgende schandaal steekt nu al weer hardnekkig de kop op. De ingrediënten: de levering van onderzeeërs aan Pakistan, Frans-Pakistaanse steekpenningen, een presidentiële verkiezingscampagne en een aanslag waarbij 11 Fransen het leven lieten. De levering van de onderzeeërs dateert van 1994, de Franse verkiezingsstrijd tussen Balladur en Chirac van 1995 en de bomaanslag in Karachi van 2002. Toen Chirac eenmaal president was, zette hij de betalingen aan de Pakistaanse regering stop. Men neemt nu aan dat dit de rechtstreekse aanleiding was tot de aanslag op de Fransen die op een rederij in Pakistan aan het werk waren. 

De zaak is gaan rollen nadat nabestaanden in 2008 een rechtszaak aanspanden en nieuwssite Mediapart (Luxemburgse) politiedossiers over de illegale financieringsroute in handen kreeg. Sarkozy, destijds minister van Financiën en daarmee penningmeester van Balladur, wordt daarin met name genoemd. (Zie de berichtgeving op WIK van afgelopen juni.) De Franse media berichten vandaag dat getuigen (waaronder Chiracs oud-minister van Defensie Charles Millon) onderdelen van het Luxemburgse rapport onderschrijven en bevestigd hebben dat er inderdaad sprake was van een circuit van steekpenningen waarmee de campagne van Balladur gefinancierd werd. 

De nabestaanden eisen nu dat zowel Sarkozy als Chirac en voormalig premier de Villepin worden opgeroepen om te getuigen in de zaak, ondanks het feit dat Sarkozy presidentiële immuniteit geniet. Twee dochters van de omgekomen Fransen zullen vandaag een persconferentie geven en schreven eerder al een boek over de hele affaire. Daarin onthullen ze dat ze, sinds de pers lucht kreeg van het schandaal, niet meer op de gastenlijst van de president staan. Franse media menen dat Sarkozy dit alles niet meer af kan doen als 'une fable'. Ça commence à chauffer!

Bron(nen):   Le Post  RMC  Le Monde