Hoe nies je in de Burka? En 15 andere politiek incorrecte vragen

Zara Khan, (foto) is 27 en draagt een burka. De Times stelde haar alle vragen die je hebt over wat er gebeurt onder de burka.
1. Hoe herkennen kinderen wie hun moeder is? Aan de ogen, of de vorm. Ze weten het gewoon.
2. Draag je je burka uit haast wel eens over je pyjama? Zo vaak. En als je je hebt verslapen is een burka erg handig. Je bent zo klaar.
3. Koop je eigenlijk wel kleren? Zo veel. Ik vind winkelen heerlijk. En die kleren draag ik op party’s waar alleen vrouwen zijn.
4. Hoe was de eerste keer? Ik dacht dat ik dood ging.
5. Waarom begon je aan de Burka? Op de universiteit werd ik me meer bewust van de waarde van de islam. Maar vergis je niet: alleen een burka maakt je geen goede moslim. Dat zit in andere dingen.

6. Hoe eet je in dat ding? Dat moet je leren. Laatst nam ik een milkshake. Die heb ik onder de burka opgedronken. Dus je moet hem vaak wassen ...
7. En als het heet is? Dat draag ik er niet veel onder en een lichtgewicht jilhab
8. Kom je geen vitamine D tekort? Daar ben ik me van bewust, dus als het kan, in het huis van mijn ouders bijvoorbeeld, dan zit ik heel veel in een korte rok in de zon
9. En als je verkouden bent? Je bent minder vaak verkouden, want de burka houdt virussen tegen. Ik gebruik zakdoekjes onder het kleed.
10 Wat voor reactie krijg je? Soms heel nare “Iraqi suicide bomber!” En er zijn mensen die vinden dat ik terug moet naar mijn geboorteland.
11 Trek je wel eens gezichten naar die mensen? Ja, ik ben wel eens onzichtbaar boos. En ik heb ook wel eens chocolade gesmokkeld uit de kamer van mijn broertje.
12 Wat doe je als je naar Frankrijk reist? Dan doe ik andere kleren aan. Een moslim hoort zich aan de wet te houden en de burka is in Frankrijk verboden.
13. Draag je wel eens een zonnebril. Ne, dat is geen gezicht. Thuis draag ik een bril, buiten lenzen
14 Heb je wel eens gesoliciteerd? Ja. Ze schrokken toen ik binnenkwam. Maar ik heb mij sluiern afgedaan toen ik zat, zodat we elkaar konden zien. Ik draag hem ook niet bij kinderen en bij veiligheidsmensen.
15 Waarom zijn de meeste burka's zwart? Daar keizen de draagsters voor. Het is geen religieus voorschrift. Ik hou van kleur.
16 Wat vond je van deze vragen? Prima. Ik snap dat mensen vragen hebben, dus kom maar op.

Zara Khan is opgeleid tot apotheker en studeerde bovendien politicologie aan de London School of Economics. Ze is de eerste in haar (moslim)familie met een burka, die ze op haar 19e begon te dragen.