Mient Jan Faber: ‘Heel goed dat er kernwapens zijn’

Mient-Jan Faber (nu 73)  was in de jaren tachtig als voorzitter van het IKV de drijvende kracht achter de beweging om de kernwapens de wereld uit te helpen, 'te beginnen uit Nederland'. Zijn beweging kreeg tot twee keer toe honderdduizenden op de been om daar voor te demonstreren. Hij blijkt er nu totaal anders over te denken. Zonder kernwapens zou de wereld een veel gevaarlijker plaats zijn om te leven, denkt hij nu. In een interview met het blad Kerk in Den Haag:  ‘Dat was (red: destijds) allemaal romantiek. Het idee van een kernwapenvrije wereld is flauwekul, daar zal nooit iets van terecht komen.  (......) Geen van de huidige kernwapenlanden is uit op zelfvernietiging. Ook elkaar vijandige staten zoals India en Pakistan houden elkaar tot in lengte van dagen in een houdgreep. Het veiligheidsvraagstuk dwingt de grootmachten goede relaties te onderhouden, waardoor de wereld stabieler is geworden. Een grote oorlog is tussen haakjes geplaatst. Er is geen betere garantie voor de wereldvrede dan het kernwapen. Natuurlijk weet je het nooit honderd procent zeker. Er kan ergens een Hitler opstaan. Maar dan zullen de andere grootmachten collectief reageren om het gevaar af te wenden. Er is alle reden om gerust naar bed te gaan.’  

Bron(nen):   Kerk in Den Haag      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Buck Danny

  Het idee van een kernwapenvrije wereld is inderdaad flauwekul, het kan immers niet on-uitgevonden worden. Reden om gerust naar bed te gaan is er helaas allerminst: staten houden elkaar wel in een houdgreep door de theorie van mutual assured destruction, het gevaar komt echter van stateloze, terroristische groeperingen die kernwapens weten te bemachtigen en voor wie die theorie niet op gaat.

  • Karel Kritisch

   Het blijft waanzin.. Chemische wapens kunnen ook niet on-uitgevonden worden maar we kunnen ze wel uit de wereld verbannen. Maar treurig genoeg heeft Mient-Jan ook wel weer gelijk met dat het evenwicht brengt. Maar tot hoe lang?

   (in antwoord op Buck Danny)
 2. Vogelbeest

  Verstand komt met de jaren

 3. Paulraw

  ”Zonder kernwapens zou de wereld een veel gevaarlijker plaats zijn om te leven, denkt hij nu.”

  ”Er is alle reden om gerust naar bed te gaan”

  180 graden omgedraaid en weer die gelijkhebberige zekerheid over de eigen mening.
  Hoe geloofwaardig ben je dan nog ,als je beide uitersten met dezelfde stelligheid durft te ventileren.

 4. De Staatsburger

  Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Miljoenen Europeanen hebben hun leven en vrijheid te danken aan de kernwapens die de Derde Wereldoorlog hebben voorkomen.

 5. Anton van Haasteren

  Tenminste, als je het hebt over rationele mensen. Een staat met idioten die zichzelf opblazen om in een hemel te komen en dan verwend te worden door 72 maagden ben ik toch niet zo gerust over als die een kernmacht zou zijn.

Reacties niet toegestaan