Engeland: de internetploerten aan de macht? Of eindelijk het volk?

'De blogosfeer staat nou niet meteen bekend om zijn nuance en fijnzinnigheid', zegt Labour-woordvoerder Paul Flynn. Hij reageert op een voornemen van de regering om internet mee te laten regeren in Engeland. Van voorstellen die op internet een bepaalde minimumaanhang verwerven (gedacht wordt aan 100.000 als grens) gaat de regering een wetsvoorstel maken dat gegarandeerd wordt behandeld in het parlement. Ze garanderen niet dat de regering de voorstellen steunt, wel dat ze een publieke behandeling zullen krijgen.
Bedoeling, u raadt het al, om de kloof tussen burger en politiek te verkleinen.
Er is, zo geeft ook de regering toe, een gerede kans dat telkens hetzelfde soort voorstellen terugkeert. Zoals de invoering van de doodstraf (vooral voor anderen dan wijzelf), Englands terugtreding uit de EU, afschaffing van liefst alle belasting en andere dingen die niet gaan gebeuren.
Maar er zullen ook voorstellen komen die kennelijk leven bij de mensen en niet bij politici, denken Cameron en de zijnen.
Tegenstanders denken dat de macht zal worden gegeven aan 'the obsessed and the fanatical'.

We zullen het mogelijk spoedig weten. De regering is voornemens, schrijft The Times, het plan nog voor de zomer in te voeren.

Bron(nen):   The Times (betaald)