JP geen minister van Staat (omdat Beatrix dat niet wil)

Zou Jan Peter Balkenende nog minister van Staat worden, vroeg de Volkskrant zich af. Zijn twee voorgangers Ruud Lubbers en Wim Kok werden dat respectievelijk vijf en negen maanden na de missionaire status van hun kabinet wel. Balkenende is al ruim tien maanden geen missionair premier meer.
Zit er nog een benoeming in? Uitgesloten, vertellen ingewijden aan de krant. De betrekkingen tussen koningin Beatrix en Balkenende waren niet al te best. En het is aan Beatrix om iemand tot minister van Staat te benoemen.
Balkenende heeft een paar kwesties die het ‘olifantengeheugen’ van Beatrix niet heeft vergeten:
1.(de belangrijkste) Balkenende liet zijn eerste kabinet vergaderen op de dag van de bijzetting van prins Claus. Uitgerekend op die rouwdag explodeerde het kabinet in zijn handen. 
2.Hoe hij de kwestie heeft afgehandeld van de relatie tussen Mabel en de vermoorde topcrimineel Klaas Bruinsma. De Oranjes vonden de persconferentie van Balkenende niet ingetogen genoeg: in hun waarneming werd Mabel aangeklaagd.

Balkenende zal dus zonder de eretitel door het leven moeten. Dat betekent dat de koningin hem nooit zal raadplegen bij een kabinetsformatie, noch bij gecompliceerde staatsrechtelijke kwesties. En hij krijgt ook geen diplomatiek paspoort.

Bron(nen):   de Volkskrant