Iraaks wetsvoorstel: trouwen vanaf je negende en seks als je man het eist

De Sjiitische meerderheid van de Iraakse regering heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat onder andere trouwen met kinderen toestaat. Mensenrechtenactivisten zijn boos en zien het als een flinke stap terug in de strijd voor vrouwenrechten in het voor 60 procent Sjiitische land. Tot nu toe mochten vrouwen in Irak pas vanaf hun achttiende trouwen en vanaf hun vijftiende met goedkeuring van hun ouders. De afgelopen decennia trouwden meisjes in Irak op steeds jongere leeftijd. Een kwart van de huwelijken werd in 2011 gesloten met een minderjarige. Het nieuwe wetsvoorstel zou trouwen vanaf negen jaar legaliseren. In het wetsvoorstel staat ook dat een vrouw toe moet geven als haar man seks wil en dat een vrouw alleen het huis mag verlaten als de man het toestaat. Ook beperkt het de voogdijrechten voor vrouwen na een echtscheiding en staat het mannen toe meerdere vrouwen te hebben. Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door het parlement en lijkt een belangrijke inzet voor de aanstaande verkiezingen. Er wordt verwacht dat minister-president Nouri Al-Maliki zijn derde termijn zal ingaan en de wet dan invoert. Bron: Huffington Post

17 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Yatta

  Goh is dat de democratie die het allemaal heeft opgeleverd ? ten koste van duizenden doden, gewonden (lichamelijk & geestelijk) … je mag het bijna niet zeggen maar was die Sadam dan misschien toch niet zo slecht ??

  • Paulraw

   Hij kreeg zelfs een prijs voor de voorbeeldige gezondheidszorg van de VN.
   L’histoire se répète in Syrië.

   (in antwoord op Yatta)
 2. FMYO

  bizar dat dit toch weer gebeurt. Lijkt wel weer dat dit een move is gebaseerd op welfare van de familie v/h meisje – de ouders zorgen zsm er voor dat het meisje uitgehuwelijkt kan worden als business deal vanaf wanneer dat maar mogelijk is. Meisjes zijn dus weer levende robots. Kennelijk is de economische situatie dus danig dat families hier weer belang bij hebben? De man is dus nuttig want deze zorgt oor het levensonderhoud en de vrouw is alleen nuttig voor het instant houden van het volk, runnen van het huishouden wat een ondergeschikte waarde heeft aan het werken buiten huis Irak waar zat olie is en dus geld zat zou moeten hebben kan dit dus niet inzetten om het land welvarender te maken waardoor, lijkt mij, dit soort bizarre cultuur uitwassen niet nodig zijn?

 3. Kopje thee

  Als ik dit soort dingen lees moet ik altijd denken aan Marokkaanse en Turkse reaguurders op Nederlandse internetfora, die graag mogen beweren dat pedofilie voorbehouden is aan de perverse westerse man…

  • Dokter

   Nederland is inderdaad een pervers land, waar er vrij gesekst wordt tussen mannen onderling, kleine jongetjes(pedofiele partij oprichten) en geen monogamie en veel overspel en echtscheidingen waar ook de vrouw als lustobject afgeschilderd wordt in de media/maatschappij.

   (in antwoord op Kopje thee)
 4. De Staatsburger

  Eindelijk een land waar Benno Larue wel welkom is.

 5. harrr

  En wij mogen dat geen achterlijke cultuur noemen………

  • Klaas V

   dat mag wel als je het niet meent, maar slechts Geert W., Pim F. en Hans J. nabralt.

   (in antwoord op harrr)
  • Dokter

   Als
   * Vrouwen als seksslaven behandeld worden door ze achter de ramen te zetten goedgekeurd door de overheid,
   * Mensen drugs gebruiken goedgekeurd door de overheid om als verslaafden door het leven te gaan,

   * In het weekend( als het meezit) dronkaards als beesten gedragen en alles vernielen,
   * mensen halfnaakt lopen in Nederland en niet beschaafd gekleed zijn,
   * kinderen hun ouders als ondankbare wegwerpartikelen wegzetten in bejaardenhuizen
   * en mensen als loslopende perverselingen het met iedereen en alles doen
   * een pedopartij kan oprichten

   dan is dat inderdaad een achterlijke cultuur
   vergeleken met de waarden in Irak waar er voor de familie gezorgd wordt, waar je je ouders verzorgt tot hun dood, je met elkaar trouwt en voor de rest van je leven voor elkaar klaar staat en elkaar steunt, Waar je als beschaafde mensen gekleed bent, Waar je niet zelf controle verliest en je zelf beheerst door geen gebruik te maken van drank en drugs,

   (in antwoord op harrr)
 6. Klaas V

  Joris D. op het eerstvolgende transport naar Iraq sturen. Kan hij zich tegoed doen aan biertjes van het “merk” Ara.

 7. Dokter

  75%, dus drie kwart van de huwelijk werd gesloten met meerderjarige. Nu komen de verkiezingen aan en dus wil men de analfabeten in platteland gebieden voor zich winnen.
  Dit is de consequentie van de Amerikaanse bezetting

  • De Staatsburger

   De Amerikanen hebben al hun troepen al tweeënhalf jaar geleden uit Irak teruggetrokken, Einstein. Kinderhuwelijken zijn een consequentie van de teksten in de Q’raan, de Amerikanen hebben hier niets mee te maken.

   (in antwoord op Dokter)
  • hagedis hagedis

   Meisjes vanaf 9 jaar en dan begin jij met 75% werd gesloten met meerderjarige en vervolgens een tirade over de volgens jou slechte dingen in het Westen doe even normaal!! Jouw achterlijke ideeën brengen ons redelijk denkende moslims in diskrediet!! Ik vraag me inderdaad zoals harr af wat doe je hier nog!!

   (in antwoord op Dokter)
   • Dokter

    Volgens mij breng jij Moslims in diskrediet. Ik probeer een evenwichtig beeld te scheppen. door te zeggen dat 75%, dus drie kwart van de huwelijk werd gesloten met meerderjarige. Nu
    komen de verkiezingen aan en dus wil men de analfabeten in platteland
    gebieden voor zich winnen.

    Jij maakt er zo een angstige drama ervan. En je negeert de slechte dingen in het Westen maar focust wel alleen op de slechte dingen in het Midden Oosten Vind je het dan niet gek dat je beeld scheef is?

    (in antwoord op hagedis hagedis)
 8. ritapetita

  Pedofilie binnen de moslimwereld komt veel meer voor dan dat wat er nu
  van naar buiten komt. Ook de jongens worden vaak misbruikt (insider
  informatie). Om hierover te spreken bestaat echter een groot taboe. Zie
  hoe lang het geduurd heeft voordat het vanuit het christendom in de
  openbaarheid heeft mogen komen.

Reacties niet toegestaan