Rutte: ‘de PVV is links’

Volgens Mark Rutte is in veel opzichte de PVV eerder een linkse, dan een rechtse partij. "Het linkse blok groter is geworden, want de PVV is toegetreden. De partij van Wilders is definitief vertrokken uit het rechtse kamp", aldus de VVD-leider, die dat vooral denkt te zien bij de sociale uitkeringen."Alles wat te maken heeft met het eisen stellen aan een uitkering, het bezuinigen op de sociale zekerheid, de noodzakelijke hervormingen in de gezondheidszorg. In de Tweede Kamer gaat 70 procent van de debatten over geld en in dat opzicht is de PVV een linkse partij. Vaak linkser dan de SP nog."
 

Bron(nen):   Nu      

17 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Volledig

  Ik geloof dat de kwalificatie links of rechts al een tijdje niet meer de lading dekt. Er is een nieuwe smaak bijgekomen: fundamentalistisch opportunisme en alle partijen hebben deze smaak.

  • Doh!

   Nja, allicht. Hoewel de verschillen tussen de partijen in dit land soms uitermate klein zijn, valt er nog wel degelijk een soort van tweedeling te maken tussen links en rechts. Maar absoluut is die inderdaad niet meer. Maar het is vooral Wilders zelf geweest die continu de linkerkant van het politieke spectrum heeft aangevallen. Vanaf dag 1 heeft Wilders het op de linkse rakkers voorzien, vooral de PvdA. Naast uiteraard de moslims. Daarna zijn de eurofielen er nog bijgekomen. En inmiddels heeft hij ruzie, of in elk geval hevige onenigheid, met vrijwel elke andere fractie in de TK. Meer dan andere partijen. De hypocrisie zit hem erin dat Wilders nu zelf tot de groep behoort waar hij juist zo ontzettend van walgt (links). Maar goed, het zal zijn volgelingen worst wezen verder. Die volgen de inhoud toch niet. In elk geval 41% niet.

   Het voorlopige hoogtepunt is het over de kam scheren van een gehele bevolkingsgroep. Voorheen beperkte hij zijn kritiek tot de islam zelf (geen persoon), of criminelen binnen een bepaalde bevolkingsgroep. Die grens heeft hij inmiddels achter zich gelaten. Nu is een hele groep de klos. En hoewel er zeer grote problemen zijn binnen die groep, niemand in dit land ontkent dat, kun je natuurlijk nooit die gehele groep verantwoordelijk houden voor de acties van (inderdaad een hoop) individuen. Wat me nog meer zorgen baart, is de vraag wie hierna aan de beurt is. Wilders heeft nu eenmaal een hoop haat in zich. Zijn straks alle mensen van linkse signatuur ook de klos? Of eurofielen zoals ik? Moeten die ook het land uit? Of opgesloten worden?

   En dat opportunisme? Tja, dat hoort er blijkbaar bij. Je kunt dat de dames en heren politici kwalijk nemen, maar in mijn ogen is het volk zelf er – in elk geval deels – ook schuldig aan. Die krijgen de politici die ze verdienen. En het volk wil – eist soms zelfs – goedkope argumenten en populaire beloftes. Het belastingargument is allicht het bekendste voorbeeld. Die moeten altijd omlaag. Terwijl iedereen – het volk dus – hoort te weten dat dit nauwelijks mogelijk is. In elk geval niet als je de totale belastingmix in ogenschouw neemt. Als je ergens kort, komt het ergens anders bij. Maar dat wil het volk niet horen. Ook dat is hypocriet.

   (in antwoord op Volledig)
  • André Somers

   Links/rechts is inderdaad veel te simplistisch. Beter wordt het al als je progressief/conservatief toevoegt aan het plaatje (dat doet het kieskompas van Krouwel), maar ook dan ben je er nog lang niet. Het blijft altijd een verspimpeling van de werkelijkheid van een enorm aantal standpunten natuurlijk.

   Volgens Krouwel zag in elk geval in 2012 het plaatje er zo uit: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d1/Pol-landschap-2012.png Daarin staat de PVV op de links/rechts as neutraal, en neigt de PVV naar conservatief (conservatiever dan de VVD, maar lang niet zo conservatief als de SGP bijvoorbeeld).

   (in antwoord op Volledig)
   • Doh!

    Dat was 2012. De PVV draait harder dan een windvaan bij kracht 12. Zou je het plaatje actualiseren, dan vermoed ik dat de PVV een hard stuk naar links opschuift. Verder dan de meeste linkse partijen. Dan krijg je de bizarre ontwikkeling dat de PVV als enige partij links-conservatief is. Een politieke contradictie, zou je kunnen zeggen. Zo bijzonder goed gaan die twee richtingen niet samen.

    Rutte is overigens lang niet de enige die dit oppert. Afvalligen als Bontes en Brinkman zijn eenzelfde mening toegedaan.

    http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/12/louis-bontes-de-pvv-is-een-pseudo-sp-geworden

    Net als – naar het schijnt – enkele van de huidige nog zittende fractieleden.

    (in antwoord op André Somers)
    • André Somers

     Waar zitten volgens jou dan de grote verschuivingen in?

     Als ik op gemeentelijk niveau kijk, dan komt voor de GR14 de positie van de PVV trouwens in Den Haag niets iets rechts van de VVD uit. In Almere komen ze wat links van de VVD uit, maar nog altijd aan de rechter kant van het plaatje. Wel komt de PVV er in beide gemeentes uit als de meest conservatieve partij.

     Nu is de lokale politiek natuurlijk niet hetzelfde als de landelijke; er spelen andere issues waarop je je kan profileren en dat kan invloed hebben op de positie in het landschap, maar ik zie zo geen grote verschuiving naar links terug.

     (in antwoord op Doh!)
 2. Doh!

  Haha. Rutte heeft in elk geval een gevoelige snaar geraakt.

  https://twitter.com/geertwilderspvv/status/445469418148356096

 3. Bart Janssen

  Dit is toch echt een gotspe uit de mond van de meest linkse premier sinds jaren. Zelfs als ik even voor het gemak vergeet dat deze meest linkse premier ooit ook nog pretendeert liberaal te zijn en namens de VVD te opereren. Als je het beleid van de rechtse (haha) VDD bekijkt zou Joop den Uyl zich de vingers erbij aflikken!! Foei Rutten. Dat je niet de waarheid spreekt, wisten we inmiddels al, dat je niet kan rekenen is inmiddels ook pijnlijk duidelijk geworden maar dat je nu ook al regelrechte onzin begint uit te kramen…

  • RhodBerth

   De VVD regeert nu samen met de PvdA, omdat dat de uitslag van de verkiezingen was, en dus wat het volk wilde.

   Dat de VVD nu dus geen goed rechts beleid uitvoert is gewoon een resultaat van wat de kiezer wou.

   Dat neemt niet weg dat Rutte gelijk heeft, De PVV is een linkse partij die uitgaat van de maakbaarheid van de samenleving. Wilders wil de samenleving precies zo maken zoals hij ‘m het beste vindt. Helaas pindakaas is de samenleving niet maakbaar.

   Bij Wilders wordt de overheid groter, met meer regels, namelijk regels tegen hoofddoekjes, regels tegen welke scholen wel en welke scholen er niet bijzonder onderwijs mogen geven, regels wat er in de Moskee gezegd mag worden. Regels over hoe je je rituele slachten uit moet voeren.

   Of het goed of slecht is, daar heb ik het niet over, ik vind dat Wilders vaak een punt heeft. Maar hij is zeer zeker wel progressief/links in zijn maakbaarheidsdenken met een grote regelgeverige overheid.

   (in antwoord op Bart Janssen)
   • Doh!

    Veel mensen begrijpen nu eenmaal niet hoe de politiek en coalities in dit land werken. Het heeft verder niet veel zin om het uit te leggen. Sommige mensen wíllen het gewoon niet begrijpen.

    (in antwoord op RhodBerth)
   • Pragmaticus

    Wilders is van alles, maar niet progressief hoor 🙂

    Progressie betekent vooruitgang. Wilders zet juist de hakken in t zand om iedere vooruitgang te remmen, of liever nog: achteruit hollen naar de situatie van 40-50 jaar geleden. (tijdperk van de gulden, tijdperk vóór de ‘massa’ immigratie, tijdperk van gesloten grenzen, etc).

    Conservatief met sociaal economisch linksige ideeën die nobel klinken maar op termijn niet houdbaar zijn (denk aan t AOW verhaal).

    Ik begrijp dat veel mensen stemmen vanuit een (korte termijn) eigenbelang, maar als je een beetje toekomstvisie hebt is er van z’n verkiezingsprogramma volgens mij gewoon niets zinnigs te maken..

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Progressief in politieke zin gaat over de progressieve (dus groeiende) overheid of een terugtrekkende/conservatieve overheid.

     Geen enkele politicus zou zichzelf als ‘terug naar vroeger’ betitelen (misschien de SGP daargelaten).

     HET grote thema in de politiek is de rol van de overheid, moet die groot/regelgeverig/zorgend zijn, of moet die zich richten op haar kerntaken; veiligheid, recht, en zaken van algemeen belang.

     Laat je niet voor de gek houden door groenlinks achtige uitspraken als ‘progressief is vooruitstrevend’, want daarmee proberen ze enkel mooie sier te maken. (Bovendien zijn het nu juist de linkse partijen die de ‘oude verzorgingsstaat’ beschermen. Zijn ze dan ineens conservatief? Nee, ze komen gewoon op voor het in stand houden van de grote overheid)

     (in antwoord op Pragmaticus)
     • Pragmaticus

      “Progressief in politieke zin gaat over de progressieve (dus groeiende) overheid of een terugtrekkende/conservatieve overheid”

      Waar baseer je dit op ? Deze interpretatie heb ik nog niet eerder gezien.

      Er is al sinds jaar en dag strijd tussen conservatieve en progressieve krachten in ons landje. En dat heeft wel degelijk te maken met behoudend versus veranderingsgezind. Christelijke partijen zijn indd altijd behoudend geweest (denk ook aan drugsbeleid, euthanasie, abortus), en VVD in mindere mate ook. PVV doet er wat mij betreft een schep bovenop, zij het zonder gedateerd tekstboek in de hand.

      (in antwoord op RhodBerth)
  • Dead Silence

   Verdonk heeft altijd gezegd dat Rutte een linkse VVD-er is. Mocht ze niet zeggen…maar ja…leugens.

   (in antwoord op Bart Janssen)
 4. De Staatsburger

  In ieder geval zijn ze rechtser dan de VVD van Marx Rutte.

 5. malky

  Dergelijke uitspraken zijn alleen te doen als je zelf jaren geleden al iedere vorm van geloofwaardigheid hebt verloren.
  Het zou me niet eens verbazen als de man zich schaamteloos herkiesbaar stelt.

Reacties niet toegestaan