Uiteindelijk: ook Rutte sluit de PVV nu uit

Gisteren klonk van vele de oproep aan premier Rutte om - als premier van alle Nederlanders - afstand te nemen van het Marokkanen-standpunt van Geert Wilders. Gisteravond laat - na de Europese top - heeft Rutte min of meer de PVV uitgesloten. Hij wil niet samenwerken met Geert Wilders zolang die bij zijn Marokkanen-uitspraken blijft. Volgens de VVD-leider is Wilders op de verkiezingsavond, toen hij zijn aanhangers liet scanderen dat ze minder Marokkanen willen, "opnieuw een grens overgegaan". "Zolang dit de opvattingen van de PVV zijn, werken we niet samen met deze partij", zei Rutte. “In mijn opvatting zouden we een situatie moeten hebben waarin we mensen nooit beoordelen op hun afkomst, maar op hun toekomst, niet op hun geloof maar op hun gedrag, en we nooit de groep centraal stellen, maar altijd het individu. De rechtsstaat geldt voor iedereen.” Het is voor het eerst dat Rutte zo nadrukkelijk afstand neemt van Wilders. Tot nu toe zei de premier alleen dat hij de PVV niet wil uitsluiten. 

17 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  We praten er weer te lang over en dat speelt Wilders in de kaart.
  Doodzwijgen en negeren.

 2. catchit64

  We praten er weer te lang over en dat speelt Wilders in de kaart.
  Doodzwijgen en negeren.

  • brabantman

   Waarom doodzwijgen en negeren? Is dat uw idee van democratie? Een cordon sanitaire? Weet u nog wat Stalin, Hitler, Mao, Pol Pot en nog een stel van die linkse lieverdjes met hun tegenstanders deden?
   Die werden inderdaad met recht doodgezwegen!

   (in antwoord op catchit64)
 3. lynn

  rutte is ook een schijtlijster!
  geert roept zulke dingen al jaaaaaaaaaaaaren….en nu gaan ze moeilijk doen?????
  als alle domme hoofden nou es beter zouden luisteren naar geert, die flauwekul dat hij alles over 1 kam scheert!
  ALLEEN DE CRIMINELEN WIL HIJ HET LAND UIT!!!!!

  • Prikker

   Lynn, verander je naam even in excuus-truus…

   (in antwoord op lynn)
  • Calhoun84

   Alleen de criminelen? Natuurlijk, daarom had hij het ook over Marokkanen en niet over criminele allochtonen. Van Vliet is natuurlijk ook uit de fractie gestapt omdat hij het schandalig vond dat de PVV tegen criminelen is.

   Maar goed, steeds meer PVV’ers moeten Wilders zijn uitspraken zelf nuanceren om zichzelf nog in de spiegel aan te kunnen kijken.

   Wat is alles over één kam scheren? Scanderen dat je minder Marokkanen wilt (niet minder criminelen) is toch wel redelijk een Nederlandse bevolkingsgroep over één kam scheren.

   (in antwoord op lynn)
 4. Dead Silence

  Veel Marokkanen sluiten zichzelf uit vanwege hun gedrag en gebrek aan correctie vanuit hun gemeenschap.

  • André Somers

   Wellicht, en veel ook niet. Ik bemande woensdag een stembureau, onder andere samen met een studente rechten van marrokkaanse origine. Erg handig dat ze Arabisch sprak overigens, dat maakte haar het uitleggen van de regels aan enkele van de stemmers die de taal (helaas!) nog altijd niet goed machtig waren makkelijker. Maar ik zie niet in waarom zij minder recht heeft om hier te zijn dan ik. Volgens mij was ze prima geïntegreerd en ze was zeker meer maatschappelijk betrokken dat het gros van de reaguurders hier. Of zet jij je ook in om de lokale democratie te versterken door (bijvoorbeeld) een stembureau te bemensen?

   (in antwoord op Dead Silence)
 5. Jannie Ooms

  De opportunist Rutte bezweek onder de terechte golf van verontwaardiging in Nederland.

  Na eerst op de van hem bekende ferme wijze te hebben gesteld dat de VVD geen enkele partij uitsluit, merkte hij dat niemand dat met hem eens is. Nu gaat hij door de knieën en nuanceert zijn ferme uitspraak.

  We moeten het verwerpelijk gedachtengoed van Wilders geen plekje geven in ons landsbestuur. Wat is het toch bijzonder dat Rutte daarop eerst door zijn collega politici moest worden gewezen voor hij zich bedacht.

  • brabantman

   Kunt u mij ook vertellen waarom de ‘golf van verontwaardiging” terecht is naar uw mening?. En waarom is de gedachtengoed van Wilders verwerpelijk? Ben u wel eens beroofd, aangerand, verkracht, beschimpt of bespuugd door zo’n ‘K…Marokkaan”?

   U woont waarschijnlijk of op de grachtengordel of in een dorp waar u nog nooit een allochtoon gezien hebt. Maar u heeft waarschijnlijk wel eens gegeten bij zo’n leuk Turks restaurant dus u weet waar u over praat. Heb u enig idee wat ik als joodse vader van 2 kinderen dagelijks meemaak in Amsterdam. Door dat marokkaanse tuig lastig gevallen te worden waardoor mijn vrouw praktisch niet meer de straat op durft. Zullen wij het daar eens over hebben in plaats van uw ambtelijke prietpraat? Wat voor daar aan gedaan? Gaat u schamen met een dergelijke wereldvreemde reactie! Ik heb grote bewondering voor een man als Wilders die met recht zijn leven op het spel zet, ook voor mijn vrouw en kinderen!

   (in antwoord op Jannie Ooms)
   • Prikker

    Man, man, man… wat een boel haat…

    (in antwoord op brabantman)
   • Jannie Ooms

    Om te beginnen: ik woon in Den Haag, waar het probleem van jeugdige Marokkaanse boeven net zo hard speelt als in Amsterdam, de stad die door haar inwoners nog altijd als het centrum van de wereld wordt beschouwd.

    U draaft een beetje door, vrees ik. U zult toch niet door Marokkaans tuig worden herkend als ‘joodse Nederlander’? En uw vrouw evenmin? Hoe ziet een joodse Nederlander er uit? Maar zouden Marokkanen u om de een of andere reden echt als zodanig herkennen, dan is het natuurlijk een grove schande dat u zich in Amsterdam niet vrij kunt bewegen. Oppakken dat tuig en opsluiten.

    Maar.. toen u een waas voor de ogen kreeg en besloot te proberen mij tot de knieën af te branden, hebt u kennelijk niet de moeite genomen u eerst te verdiepen in de reden voor de ‘golf van verontwaardiging’ waar ik het over had. De Grote Leider van de PVV wil ‘minder Marokkanen’. Punt. Daarover gaat de verontwaardiging.

    Als hij had gezegd ‘minder criminele Marokkanen’, dan was ik het helemaal met hem eens geweest. Want, inderdaad, de Marokkanen, althans de jongens onder hen in de leeftijdsgroep van 12-25, zijn zwaar oververtegenwoordigd in de misdaadstatistieken. De Marokkaanse meiden doen het goed, bovengemiddeld goed zelfs, maar veel van de jongens maken deel uit van een verloren generatie, vrees ik.

    Wilders een held? Welnee, de man is aandachtsgeil en weet precies hoe hij de media kan bespelen. Hij kan blijven provoceren dank zij de door u en mij betaalde beveiliging die hij voortdurend om zich heen heeft.

    Wilders aap is nu eindelijk uit de mouw is gekomen: minder Marokkanen. Punt. Dat zou u, als joodse Nederlander, moeten benauwen. Nu zijn het de Marokkanen, maar in dit klimaat zou het zo maar kunnen dat er straks een andere gek zijn giftige pijlen op andere bevolkingsgroepen richt.

    (in antwoord op brabantman)
    • brabantman

     U bent wel naif met te stellen dat ik en mijn familie niet als ”Joodse Nederlander’ op straat herkend zouden worden. Heb 2 maal geprobeerd aangifte te doen, maar dit werd geweigerd door de Adamse politie. Ja, nu bij Wilders liggen de voorgedrukte aangifte formulieren klaar om door iedereen ingevuld te worden. Waar komen die trouwens vandaan? Wie heeft die geleverd?
     Is het volgens u niet een schande dat in een land met vrije meningsuiting een man die voor zijn vrije mening uitkomt zwaar beveiligd moet worden? Dat noem ik een schande! Een grotere schande dan om minder Marokkanen te roepen. Hiermee ben ik het volledig eens. En ik herinner u ook aan de woorden van de PvdA hoerenloper R Oudkerk die de woorden “K..Marokkanen in zijn mond nam. Sprak u toen ook al schande?

     (in antwoord op Jannie Ooms)
   • André Somers

    Ah… dus als we in de uitspraken van Wilders het woord “Marokkanen” vervangen door “Joden” is het fout, maar anders is het prima? Wat een onzin. Het is fout in beide gevallen.

    (in antwoord op brabantman)
 6. malky

  Je zou bijna gaan vergeten dat de PVVDA door de shredder gehaald is.

  • André Somers

   Gelukkig is D66 al vanaf het begin helder dat ze absoluut niet willen samenwerken met Wilders, en ook dat is beloond. De PVV is niet opnieuw de grootste partij geworden in Den Haag (dat waren ze ook voor de verkiezingen al niet meer, nadat er al drie kikkers uit de PVV kruiwagen waren gesprongen in de loop van de collegetermijn), en dat is wat mij betreft winst. Ook in Almere hebben ze minder stemmen gekregen dan vorige keer.

   Wilders krijgt overigens precies wat hij wilde natuurlijk. Hij *wilde* niet dat de PVV in een college zou komen, want daar had hij enerzijds geen controle over gehad, maar anderzijds had hij wel afgerekend zullen worden op het (gebrek aan) resultaten van “zijn” wethouders. Besturen is immers compromissen sluiten, en bij het besturen zou ook duidelijk worden dat de PVV geen oplossingen te bieden heeft. Geen haar aan het hoofd van control-freak Wilders die daar aan wil denken. Nu zit hij weer in zijn favoriete rol van de verongelijkte “underdog” en houdt intussen de teugels strak. Het is voor hem een prachtig begin van de campagne voor de EU verkiezingen.

   (in antwoord op malky)
 7. lynn

  prikker,,,
  verander jij je naam even in hielenlikker!

Reacties niet toegestaan