Turkse premier wil Twitter ‘uitroeien’

Sinds vannacht is Twitter in Turkije niet meer te gebruiken. Premier Recep Tayyip Erdogan heeft vlak voor middernacht Twitter laten blokkeren in zijn land. Dat melden verschillende Turkse media. Erdogan had enkele uren daarvoor al aangekondigd dat hij Twitter zou "uitroeien" en dat hij een gerechtelijk bevel had om het sociale medium te laten blokkeren. "Het kan me niet schelen wat de internationale gemeenschap zegt. Zij zullen de kracht van de Turkse republiek zien." In een persbericht van het ministerie van Algemene Zaken staat dat Twitter rechterlijke uitspraken in Turkije om "enkele links te verwijderen" negeert en dat er daardoor "niks anders opzit" dan Twitter blokkeren. Erdogan ligt op internet onder hevig vuur, met name vanwege de verdenkingen dat hij actief betrokken is bij corruptie. Via sociale media, waaronder Twitter, zijn de afgelopen weken geluidsopnames van telefoongesprekken gelekt die onder andere Erdogan in diskrediet brengen. De telefoongesprekken brengen hem rechtstreeks in verband brengen met een corruptieschandaal. Erdogan  dreigt ook YouTube en Facebook te sluiten via een onlangs aangenomen omstreden internetwet Europees Commissaris voor de Digitale Agenda, Neelie Kroes, reageerde vanuit Brussel snel en scherp. "Het verbod van twitter in Turkije is zonder grond, nutteloos en laf. Het Turkse volk en de internationale gemeenschap zullen dit zien als een censuur. Wat het geval is", tweette zij.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Ik neem aan dat hij niet meer bij de EU wil….

  • RHK

   Dit soort gedrag zie je niet in geciviliseerde landen, dus hij hoort niet thuis in de EU. Hij kan zich aansluiten bij andere schurkenstaten en onderdrukkende regimes (Rusland/Iran/Syrie/N.Korea/…)

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • brabantman

    Denk dat deze man juist meer dan welkom is in Brussel. Hij volgt precies de denkbeelden van de machthebbers aldaar tot totale controle over de bevolking.

    (in antwoord op RHK)
    • Heldoppantoffels

     Zo’n positief beeld heb ik inderdaad ook niet meer over het democratische gehalte in ons ‘Westen’ .

     (in antwoord op brabantman)
 2. jan bosscher

  Zie hoe deze man zijn eigen ondergang steeds dichterbij brengt.

 3. De Staatsburger

  Islam en vrijheid van meningsuiting, het blijft schuren.

Reacties niet toegestaan