Ernst Kuipers wil minister worden

Er is te weinig kennis uit de praktijk op het minister van VWS, vindt Ernst Kuiper. ‘Ik denk niet dat de de dingen anders waren verlopen met een arts op die positie. En ik weet ook dat Hugo de Jonge op veel plekken zijn licht opsteekt. Maar het zou wel helpen als er op belangrijke posities op het ministerie mensen zouden zitten die ooit aan een bed hebben gestaan."

Arts Marcel Levi heeft zich al gekandideerd. En Kuiper wil ook graag, zegt hij tegen De Volkskrant..

 ‘Ik ken Marcel goed, wij zouden daar allebei geschikt voor zijn. We hebben geen politicologie of bestuurskunde gestudeerd, we zijn nooit wethouder geweest, nooit bestuurlijk assistent van een minister, dus we hebben de gebruikelijke route niet afgelegd, maar dat is ook niet nodig. Tijdens de opleiding geneeskunde leer je om besluitvaardig en communicatief te zijn, er wordt ons veel bijgebracht over crisismanagement en probleemanalyse. Die kennis kun je inzetten bij je patiënten, maar ook als bestuurder.

‘Er is veel dat we de komende jaren moeten aanpakken in de zorg. Er moet meer aandacht komen voor preventie, voor digitalisering, we moeten ons afvragen hoe we nieuw personeel krijgen en vasthouden. Genoeg te doen dus. Als ze me vragen om minister te worden, zou ik het zeker overwegen.’

Bron(nen):   Volkskrant